Τον βηματισμό της ΔΕΗ στη Ρουμανία ακολουθεί η Helleniq Energy χτίζοντας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων ηλιακής ενέργειας που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 800 MW. Κοινός παρονομαστής  και των δυο εταιρειών είναι η Μυτιληναίος, η οποία όπως ανακοινώθηκε χθες θα πουλήσει τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 211 μεγαβάτ στην Νότια Ρουμανία στην Helleniq Energy, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και θα επιταχύνουν τον στρατηγικό μετασχηματισμό της εταιρείας που προβλέπει έργα ΑΠΕ 1 GW έως το 2025 και διπλασιασμό  έως το 2030.

Η Ρουμανία είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά με ευνοϊκό αδειοδοτικό πλαίσιο για τους επενδυτές που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική. Μόνο για φέτος η ρουμανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει έργα συνολικής ισχύς 2,3 GW, τα οποία έως το 2030 προβλέπεται να φτάσουν τα 3,7 GW. To ύψος της επένδυσης για την εξαγορά των τεσσάρων φωτοβολταϊκών δεν ανακοινώθηκε καθώς υπάρχουν όροι εμπιστευτικότητας ωστόσο πληροφορίες το προσδιορίζουν σε άνω από 230 εκ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο  της Ρουμανίας, η Helleniq Energy πρόκειται να προσθέσει και νέα έργα έως 600 μαγαβάτ, για τα οποία υπάρχει καταρχήν συμφωνία με άλλους αντισυμβαλλόμενους που θα επισφραγιστεί  το επόμενο διάστημα. Με τις νέες κινήσεις, η εταιρεία ανεβαίνει κλίμακα  στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της και του Vision 2025 ενισχύοντας παράλληλα και την αξία της  ενόψει της διαδικασίας πώλησης στρατηγικού ποσοστού που προβλέπεται να γίνει το επόμενο διάστημα μέσω χρηματιστηρίου.

Τα νέα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έως το τρίτο τρίμηνο του 2025. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, προκειμένου  να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.

Με την εξαγορά στην Ρουμανία η Helleniq Energy αποκτά το διαβατήριο για την είσοδο στην αγορά των Βαλκανίων που είναι η δεύτερη περιοχή εκτός  Ελλάδας μετά την Κύπρο που αποκτά παρουσία. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρον ότι η εταιρεία σκανάρει και άλλες αγορές χωρίς προς το παρόν να είναι κάτι ανακοινώσιμο.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, μέσα σε δύο χρόνια  η εταιρεία κατάφερε να υπερδεκαπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ φτάνοντας στα 356 MW ενώ πολλαπλασίασε και το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων που είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, φτάνοντας τα 3,4 GW. Το κύριο μείγμα είναι  φωτοβολταϊκά πάρκα και τα υπόλοιπα αιολικά και μονάδες αποθήκευσης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η εταιρεία είναι σε διαπραγματεύσεις με πολυεθνικό όμιλο για την απόκτηση και νέων έργων στην Ελλάδα.

Τις νέες εξαγορές είχε προαναγγείλει η διοίκηση από τον Μάιο στους αναλυτές. Τότε  ο διευθύνων σύμβουλος  κ. Ανδρέας Σιάμισιης είχε δηλώσει ότι αξιολογούνται έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, στα οποία περιλαμβάνονται και έργα διαχείρισης ενέργειας, λόγω των σημαντικών συνεργειών που μπορεί να υπάρξουν με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση είχε αναφερθεί και στη μελέτη για μεγάλο project στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο, σταθμό αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και ενδεχομένως και παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδιασμού προβλέπονται προς τα τέλη του έτους.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Τα ραντεβού από Σεπτέμβρη με την επενδυτική βαθμίδα

Βίλα Μεταξά: Νέο σφυρί για το ακίνητο με τη μοναδική θέα στις Καβοκολώνες (pics)

Βάλτερ Φρέι: Ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος ενισχύει με νέα κεφάλαια την ελληνική Holding

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ