search icon

Αγορές

Οι τιμές του φυσικού αερίου παίρνουν πάλι την ανιούσα – Ανησυχία για τους ουκρανικούς αγωγούς

Τα ολλανδικά συμβόλαια -παράδοσης σε έναν μήνα- αυξάνονται στο +3,7% και τα 108,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Ανησυχία για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας επικρατεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στους traders, κάτι που ωθεί σε υψηλότερα επίπεδα τις ευρωπαϊκές τιμές -για πρώτη φορά μετά από πέντε πτωτικές ημέρες. 

Οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την αρμόδια ουκρανική υπηρεσία, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των ροών προς την Ευρώπη. «Οι δυνάμεις της Μόσχας και παράνομες ένοπλες ομάδες προκαλούν αναταράξεις στον σταθμό συμπίεσης αερίου Novopskob στην περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία» τονίζει, μεταξύ άλλων. 

Και προσθέτει: «Εάν ο σταθμός αποσυνδεθεί από το δίκτυο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ροή αερίου μέσω του σταθμού Sokhranivka, μία από τις δύο εγκαταστάσεις που παραλαμβάνουν το ρωσικό αέριο για να μεταφερθεί στη συνέχεια προς την Ευρώπη».

Η προειδοποίηση των ουκρανικών αρχών συμπίπτει με τις εκτιμήσεις για χαμηλότερες ροές ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αν και η Gazprom επιμένει ότι η μεταφορά συνεχίζεται ως συνήθως, ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις των πελατών, δηλαδή των ευρωπαϊκών χωρών. 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας κυμαίνονται στα 91 εκατ. κυβικά μέτρα, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Περίπου το 1/3 αυτών των ροών «περνάει» από τον σταθμό Sokhranivka στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ολλανδικά συμβόλαια -παράδοσης σε έναν μήνα- αυξάνονται στο +3,7% και τα 108,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχα συμβόλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύονται στο +3,2% και τις 241 πένες ανά θερμική μονάδα.  

Παρά τη σημερινή άνοδο, πάντως, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και επομένως, στη μείωση της ζήτησης. Στα «συν» προστίθενται και οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).  

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διστακτική ως προς την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς φοβάται ότι είναι αδύνατη η αναπλήρωση του από άλλους προμηθευτές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, ο τελευταίο γύρος κυρώσεων συμπεριλάμβανε μόνο τον ρωσικό άνθρακα.  

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% των αναγκών της Ευρώπης. Περίπου το 1/3 αυτής της ποσότητας εισάγεται μέσω αγωγών που διασχίζουν το ουκρανικό έδαφος. 

Διαβάστε επίσης:

Από κόσκινο οι εκπομπές ρύπων στα αυτοκίνητα – Βαριά πρόστιμα

Bloomberg: Προς έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα τον Αύγουστο

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές – Διατηρεί τα 100 δολ. το Brent

Exit mobile version