Συμβολική κίνηση που θα βάλει τέλος στην τουλάχιστον δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, χαρακτηρίζει το Bloomberg τον στόχο της χώρας να βγει από το αυστηρό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, «με τη χώρα να στοχεύει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογά της, υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στο πιο χρεωμένο κράτος της ΕΕ και των Ευρωπαίων πιστωτών του για να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες δεν θελησαν να κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι απόρρητες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο.

Το λεγόμενο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που επιβλήθηκε από αξιωματούχους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ακολούθησε μετά τη λήξη του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας το 2018.

Σύμφωνα με τους όρους του, η χώρα επωφελείται απο μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέσω τακτικών πληρωμών στήριξης και με αντάλλαγμα την επίτευξη στόχων στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελέσει σημείο τομής για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να διαβεβαιώσει επενδυτές και οίκους αξιολόγησης ότι οι παλιές κακές μέρες της κρίσης χρέους αποτελούν παρελθόν, ώστε να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Οποιαδήποτε αλλαγή πιθανόν δεν θα επηρεάσει το waiver που επιτρέπει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία junk», αναφέρει το Bloomberg.

Υπό το τρέχον πρόγραμμα, οι συνολικές δόσεις ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους, μία δόση που είχε «χαθεί» λόγω των εκλογών το 2019 ενδέχεται να εκταμιευτεί τον Οκτώβριο 2022.

Διαβάστε ακόμη

Προβλήματα επάρκειας πλοίων και υποδομών για την εισαγωγή δια θαλάσσης LNG στην Ευρώπη

ΟΗΕ: Ψηφίστηκε η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

G7: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας