ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Μικρή η ζημιά από τις τραπεζικές καταρρεύσεις – Τι αναφέρει η έκθεση του FDIC (tweet)

- Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος μετά το «σεισμό» της κατάρρευσης των περιφερειακών τραπεζών - Η πίεση που θα ασκήσουν οι νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας

Μικρή πτώση παρουσίασαν τα κέρδη του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εποπτική αρχή του FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation), κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης των τριών τραπεζών που κατέρρευσαν. Ωστόσο, σε ετήσιο επίπεδο το πρόσημο είναι θετικό.

Σύμφωνα με το FDIC, τα συνδυαστικά κέρδη των 4.645 τραπεζών των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11,3% ή 9 δισ. δολάρια φτάνοντας έτσι τα 70,8 δισ. δολάρια. Όμως, σε ετήσια βάση η επίδοση του τριμήνου ήταν θετική σε ποσοστό 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στα στοιχεία αυτά συνυπολογίζεται η ζημιά που προέκυψε από την κατάρρευση και τις διασώσεις της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic Bank που πυροδότησαν τη μεγαλύτερη κρίση στον κλάδο εδώ και χρόνια, κλονίζοντας και τις αγορές διεθνώς.

Τα στοιχεία του FDIC είναι τα πρώτα συγκεντρωτικά που δημοσιεύονται και περιλαμβάνουν και την περίπτωση της First Republic, που τέθηκε υπό τον έλεγχο των αρχών το Μάιο και πουλήθηκε στην JPMorgan Chase.

Πάντως, το θετικό είναι ότι ο απόηχος της καταιγίδας αυτής έχει καταλαγιάσει και ο κλάδος έχει σταθεροποιηθεί, με την εποπτική αρχή να καταγράφει ανάκαμψη στις καταθέσεις σε σχέση με το bank run της άνοιξης. Συνολικά σε επίπεδο τριμήνου, ο όγκος των καταθέσεων υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο σε ποσοστό 0,5%, στα 98,6 δισ. δολάρια, αν και αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τη μείωση ρεκόρ κατά 2,5% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Παρά την περίοδο έντασης στον κλάδο νωρίτερα φέτος, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ανθεκτικός» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του FDIC Μάρτιν Γκρούνμπεργκ, αναφερόμενος στα καλά επίπεδα κερδών και τα ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαιοποίησης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο κλάδος «συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, την άνοδο των επιτοκίων και την γεωπολιτική αβεβαιότητα».

Ειδικά οι αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται πως συνέβαλλαν καθοριστικά στην κατάρρευση των μικρών περιφερειακών τραπεζών την άνοιξη και δεδομένου ότι η Fed θα διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική, η πίεση ειδικά για τις μικρές τράπεζες θα συντηρηθεί.

Πάντως, η εμπιστευτική… μαύρη λίστα του FDIC με τις αδύναμες τράπεζες που βρίσκονται σε κίνδυνο παρέμεινε αμετάβλητη για το τρίμηνο περιλαμβάνοντας 43 τράπεζες, τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιοποιούνται. Ουσιαστικά δε, η λίστα έχει μειωθεί σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας, δεδομένου ότι το Δεκέμβριο του 2020, περιλάμβανε 56 τράπεζες.

Οι νέοι εποπτικοί κανόνες

Αναλυτές του Bloomberg Intelligence, σε σημείωμα τους, υποστήριξαν πως η πίεση προς τις περιφερειακές τράπεζες θα ενισχυθεί περαιτέρω λόγω και των νέων κανόνων που δρομολογούν οι εποπτικές αρχές προκειμένου να αποτρέψουν νέες κρίσεις στην αγορά στο μέλλον, απαιτώντας έτσι, καλύτερα επίπεδα κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα η ανάλυση υποστηρίζει ότι 18 περιφερειακές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στην αναζήτηση νέων κεφαλαίων ύψους έως και 63 δισ. δολαρίων, πιθανότατα μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες που δρομολογούν το FDIC, η Federal Reserve και το Office of the Comptroller of the Currency ακολουθώντας ουσιαστικά τα διεθνή πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ.

Θυμίζουμε πως οι νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και μεγαλύτερης διαφάνειας αφορούν πλέον μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών, ήτοι όσες έχουν assets άνω των 100 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνοντας έτσι και πολλές περιφερειακές που μέχρι τώρα λειτουργούσαν υπό ένα λιγότερο αυστηρό πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμα

Φοιτητική κατοικία: «Κλειδί» τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια για την Εφορία 

Το όνειδος και οι ευθύνες για τον φόνο στο πλοίο, Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μόνο ομιλία και συνέντευξη, ο Αντρέα, η Κλαούντια και η Avramar 

Αν. Ανδρεάδης (Sani/ Ikos): Η πρόβλεψη για πάνω από 20 δισ. τουριστικές εισπράξεις φέτος και το στρατηγικό ρίσκο για το 2024 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""