Ορατός είναι πλέον ο στόχος για τουριστικές εισπράξεις σε επίπεδα ακόμη και πάνω από 20 δισ. ευρώ φέτος με το μεγάλο ωστόσο στρατηγικό ρίσκο της χώρας σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό να σχετίζεται με το θέμα του προσωπικού.

Οι εκτιμήσεις ανήκουν στο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Sani/Ikos και επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Δρ. Ανδρέα Ανδρεάδη, με αφορμή την παρουσίαση χθες του νέου προγράμματος ‘’Hospitality Forward’’ σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΜΗ. «Η χρονιά φέτος έχει εξελιχθεί πολύ καλά για τον ελληνικό τουρισμό και βλέπουμε από πλευράς ζήτησης ότι αυτή διατηρείται και για το 2024 σε υψηλά επίπεδα. Εμείς σαν όμιλος έχουμε ήδη κρατήσεις στο 20% για την επόμενη θερινή σεζόν, έχοντας ήδη από τη φετινή χρονιά σαφώς μικρότερα ποσοστά εκπτώσεων, σε μονοψήφιο ποσοστό, παρά την αύξηση του λειτουργικού κόστους».

Ο κ. Ανδρεάδης εντοπίζει το πρόβλημα για την επόμενη σεζόν, για μία ακόμη φορά στην έλλειψη εργαζομένων, ένα ζήτημα που έχει ενταθεί από την περίοδο της πανδημίας: «Δε βλέπω για τη σεζόν του 2024 πρόβλημα στη ζήτηση αλλά στο προσωπικό και συνακόλουθα στο ζητούμενο για το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών. Αυτός είναι ο κίνδυνος για τον ελληνικό τουρισμό».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η εικόνα που υπάρχει στην αγορά ότι ο τουρισμός προσφέρει μόνο εξάμηνη απασχόληση και άρα αποτρέπει μεγάλη μερίδα του δυναμικού να στραφεί στον κλάδο «δεν ισχύει. Η αγορά -όσο περισσότερο αναβαθμίζεται- και οι αυξανόμενες ανάγκες δημιουργούν 10μηνη ή 12μηνη απασχόληση σε ομίλους σαν το δικό μας», ανέφερε ο CEO του ομίλου Sani/Ikos ο οποίος, με παρουσία σε Ελλάδα, Ισπανία και πλέον και Πορτογαλία απασχολεί αυτή την στιγμή 7.000 εργαζομένους (από τους οποίους οι 5.500 περίπου είναι Ελληνες), με προοπτική έως το 2027, με τα προγραμματισμένα νέα ανοίγματα των καινούριων resorts, να προσεγγίσει τους 9.500 εργαζομένους. Ο όμιλος Sani/Ikos, μέσω των εμπορικών σημάτων του Sani Resort και Ikos Resorts, αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες σε 12 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως. Ο όμιλος έχει εξασφαλίσει νέα επενδυτικά έργα δυναμικότητας σχεδόν 1.000 δωματίων, σουιτών και βιλών για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κρήτη) και την Πορτογαλία (Αλγκάρβε), που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν το 2025 και το 2027 αντίστοιχα, ενώ, κατά τις πληροφορίες, τουλάχιστον δύο νέοι προορισμοί σε Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται στο μελλοντικό πλάνο του ομίλου, ο οποίος θα συνεχίσει μέσα στο χειμώνα και με ένα ευρύ πλάνο ανακαινίσεων σε υφιστάμενα resorts. «Το ελληνικό ταλέντο είναι μεγάλο και πραγματικά μπορώ να πω με σιγουριά και περηφάνια ότι το επίπεδο των Ελλήνων εργαζομένων στη φιλοξενία δε συγκρίνεται», ανέφερε επιπλέον ο κ. Ανδρεάδης.

Ερωτηθείς για το αν και πότε ο ελληνικός τουρισμός κλείνει τον κύκλο ανόδου, δεδομένου ότι και φέτος η χρονιά κλείνει με αύξηση, ψηλότερα, όπως εκτιμάται σε σύγκριση με το 2019, ο ίδιος θεωρεί ότι «δεν υπάρχουν τόσο κύκλοι ανόδου όσο κατηγορίες επισκεπτών που ξοδεύουν περισσότερα ή λιγότερα. Το θέμα είναι το πού θα κατευθυνθεί η ελληνική αγορά. Είναι γεγονός ότι έχει γίνει δουλειά στο θέμα των υποδομών που έχουν βελτιωθεί σαφώς. Ωστόσο, το θέμα του προσωπικού παραμένει πολύ δύσκολο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας και το στρατηγικό ρίσκο».

Διαβάστε ακόμη 

3.194 είναι οι δισεκατομμυριούχοι σε όλον τον κόσμο – Οι 6 Έλληνες της λίστας 

Οι νέες επενδύσεις «απογείωσαν» το Costa Navarino – Πώς κινείται το ολοκαίνουργιο Mandarin Oriental (pics) 

Η ιστορία πίσω από το “χάπι νεότητας” που έρχεται – Η επιστήμη μπροστά σε ένα ορόσημο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ