Πτωτικές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,23% στις 485 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται πτωτικά.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,65% στις 16.921 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο -0,36% και τις 7.611 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο περιορίστηκε σε ποσοστό 0,68% φτάνοντας τις 7.628 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,45% πέφτοντας στις 30.976 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.888 μονάδες μειωμένος κατά 1,15%.

Σε συνέντευξη της στους Financial Times, η Ίζαμπελ Σνάμπελ επιβεβαίωσε τη φήμη της ως το πιο… σκληροπυρηνικό γεράκι του συμβουλίου της ΕΚΤ προειδοποιώντας πως η ΕΚΤ θα πρέπει να δείξει υπομονή πριν ξεκινήσει την νομισματική χαλάρωση, καθώς η πτώση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης καταλήγοντας να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Υποστήριξε δε, πως μετά την ταχεία πτώση του πληθωρισμού πέρυσι, καθώς καταλάγιασαν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη κοντά στο 2% θα είναι και η πιο δύσκολη. Και αυτό με δεδομένα τα ρίσκα από τον επίμονο πληθωρισμό στον τομέα υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας και την αστάθεια που προκαλεί η κρίση στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, στοιχεία λειτουργούν ενάντια στην ταχεία αντιστροφή της πολιτικής, εξήγησε η Γερμανίδα οικονομολόγος.

Βεβαίως, οι traders επιμένουν να ποντάρουν σε έναρξη της μείωσης των ευρωεπιτοκίων από τον Απρίλιο. Όμως, αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ακόμη και πιο μετριοπαθή, επιμένουν πως η συζήτηση για την ώρα είναι πρόωρη.

Εξάλλου, λίαν επιφυλακτικός για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από την αμερικανική Fed εμφανίστηκε και ο Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη του, απομακρύνοντας την πιθανότητα η πρώτη περικοπή να γίνει στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία βρίσκοντας αυτή τη φορά αφορμή στα νέα στοιχεία για τα επίπεδα της αμερικανικής πετρελαϊκής παραγωγής.

Αν και η παραγωγή το Δεκέμβριο «έπιασε» νέο υψηλό στα 13,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, θεωρείται αμφίβολο πως θα καταφέρει να κρατήσει τη δυναμική αυτή και φέτος, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με το ρυθμό του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Energy Information Agency.

Με φόντο τις εκτιμήσεις αυτές, η τιμή του Brent ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 0,53% στα 79,01 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκε κατά 0,56% στα 73,72 δολάρια.

Μικρά κέρδη αποκόμισε και ο χρυσός ανεβαίνοντας στα 2.055 δολάρια την ουγγιά μετά και τις… γερακίσιες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για τα επόμενα βήματα της Fed.

Ωστόσο, στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος μετά τα ισχυρά κέρδη που είχε καταγράψει τη Δευτέρα. Ο δείκτης δολαρίου διολίσθησε κατά 0,24% στο 103,97, έναντι του 104,60 που είχε αγγίξει προχθές, ενώ αντιστοίχως έχασε έδαφος και έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0768.

Διαβάστε ακόμη

Ταμειακές μηχανές και POS: Κυρώσεις σε όσες εταιρείες δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους μέχρι 29/2

Ιερό άσυλο: Καλόγριες μετατρέπουν μοναστήρι σε… Airbnb – Από πού ξεκινούν οι τιμές (pics)

Χατζηδάκης: Ορόσημο για την οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο το IPO του Ελ. Βενιζέλος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ