Με σημαντική άνοδο που διατηρείται μέχρι αυτή την ώρα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών του «Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε.»  (ΑΙΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο CEO του ΔΑΑ κ. Γιάννης Παράσχης.

Λίγο πριν από τις 13:30 η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 9,324 σημειώνοντας άνοδο 13,71% ενώ νωρίτερα έφτασε και το +15%.

Η αρχική τιμή διάθεσης ήταν 8,20 ευρώ ανά μετοχή η οποία είναι ίση με την τιμή διάθεσης της πρόσφατης δημόσιας προσφοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Πρόκειται για μία προσπάθεια που καταλήγει παραπάνω από θετικά, με μία υπερκάλυψη πάνω από 12 φορές, σηματοδοτώντας μία μεγάλη επιτυχία για την ίδια την εταιρεία, το Χρηματιστήριο, την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Δημόσιο. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μπαίνει σε νέα εποχή και ανεβάζει ταχύτητες. Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε θεσμοθετήσει πρόσφατα μέτρα που έρχονται να στηρίξουν το Χρηματιστήριο, σε φορολογικό και θεσμικό επίπεδο κι έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά παραχωρήσεων και αποεπενδύσεων στις τράπεζες, την Helleniq Energy, τα περιφερειακά λιμάνια κ.ο.κ.»

Ο CEO του ΔΑΑ κ. Γιάννης Παράσχης δήλωσε: «Είναι μία ιστορική μέρα για την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας. Δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές να συμμετέχουν στο θετικό στόρι του ελληνικού τουρισμού».

Ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ, επεσήμανε ότι «η εισαγωγή του ΔΑΑ στο ΧΑ αποτελεί κομβικό σημείο και στέλνει ένα εμφατικό μήνυμα για την επενδυτική προοπτική της χώρας, με μία εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 2,5 δις. ευρώ και υπερκάλυψη κατά 12 φορές αποτελώντας τη μεγαλύτερη προσφορά των τελευταίων 18 ετών».

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε: «Το ύψος, το τίμημα και η όλη διαδικασία καταδεικνύουν την στρατηγική σημασία του αεροδρομίου και επιβεβαιώνουν παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα με περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας στηριζόμενη πλέον στις επενδύσεις».

Η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι «Η εισαγωγή του ΔΑΑ αποτελεί ένα ακόμη πετραδάκι στη συνεχή αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (η «Εταιρεία» ή «ΔΑΑ»), ο φορέας εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου αεροδρομίου στην Ελλάδα, ανακοινώνει σήμερα την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση («Εισαγωγή») των μετοχών της στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Κινητών Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών («ΧΑ»). Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας με το σύμβολο «ΔΑΑ».

Όπως ανακοινώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024, η τιμή διάθεσης της δημόσιας προσφοράς του ΔΑΑ από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») 90.000.000 μετοχών (οι «Προσφερόμενες Μετοχές» και η «Προσφορά») ορίστηκε στα 8,20, γεγονός που συνεπάγεται χρηματιστηριακή αξία ύψους 2,46 δισ. ευρώ κατά την Εισαγωγή, υπολογιζόμενη με βάση το συνολικό αριθμό των 300.000.000 μετοχών του ΔΑΑ. Τα έσοδα από την Προσφορά ανήλθαν σε 785 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω των 30.000.000 μετοχών που αγόρασε η AviAlliance προς 9,758 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την αντίστοιχη συμφωνία βασικού επενδυτή (cornerstone), η οποία προβλέπει την καταβολή προμήθειας.

Ο κ. Ιωάννης Παράσχης, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO του ΔΑΑ δήλωσε σχετικά: «Η στιγμή για την οποία δουλέψαμε σκληρά όλο αυτό το διάστημα έφτασε. Από σήμερα οι μετοχές του ΔΑΑ βρίσκονται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού και μαζί με αυτές ολοκληρώνεται μια Δημόσια Προσφορά-ορόσημο για την ελληνική αγορά. Ευχαριστώ θερμά όλους εκείνους οι οποίοι εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία καθώς και την επενδυτική κοινότητα για την εντυπωσιακή της συμμετοχή και την ισχυρή εμπιστοσύνη στην εταιρεία και τα αναπτυξιακά μας σχέδια».

H Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, ενέκρινε την εισαγωγή του συνόλου των 300.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας «στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές. Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογία: Αλλάζουν όλα με τις «προκάτ» δηλώσεις ΦΠΑ – Πώς θα ελέγχονται οι διαφορές

Εισφορές: Αύξηση κατά 3,46% για μισθωτούς με «μπλοκάκι»

Start up εταιρεία εξορύξεων ανακάλυψε τεράστιο κοίτασμα χαλκού με τη χρήση AI

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ