Θεαματικό άλμα άνω του 2% κατέγραψαν την Τρίτη οι πετρελαϊκές τιμές, λαμβάνοντας ώθηση από την πτώση του δολαρίου και τις ελπίδες για αύξηση των επιπέδων ζήτησης από τις αναπτυσσόμενες αγορές συνάμα με τις περικοπές στα επίπεδα προσφοράς από τις χώρες παραγωγής.

Έτσι, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI «έκλεισε» με άνοδο 2,5% στα 74,83 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του από την 1η Μαίου, ενώ το Brent ενισχύθηκε κατά 2,2% στα 79,4 δολάρια, που ήταν το ανώτερο επίπεδο του από τις 28 Απριλίου.

Πάντως, παρά τα κέρδη αυτά οι πετρελαϊκές τιμές παραμένουν αισθητά μειωμένες για τη φετινή χρονιά. Οι συνολικές απώλειες του Brent από την έναρξη του 2023 κυμαίνονται στο 7,6% και για το αμερικανικό αργό φτάνουν το 6,7%. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η ανοδική δυναμική του μαύρου χρυσού θα συντηρηθεί.

«Το “σπάσιμο” του πρόσφατου υψηλού μπορεί να θεωρηθεί ως ανοδικό βήμα που θα δώσει στο Brent το momentum για να βρεθεί πάνω από το όριο των 80 δολαρίων» επεσήμανε ο Κρεγκ Έρλαμ, της ONADA, μιλώντας στο CNBC. Κατά τον ίδιο, μάλιστα, το ράλι των τιμών εξακολουθεί να έχει δυναμική.

Θυμίζουμε πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει υποστηρίξει πως η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει «σφιχτή» κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, λόγω της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα και έτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες σε ένα διάστημα περικοπών στα επίπεδα παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και δη, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Η αγορά, μάλιστα, αναμένει με ενδιαφέρον τις νέες προβλέψεις που θα ανακοινώσει ο διεθνής οργανισμός, μέσα στην εβδομάδα.

ΟΟΣΑ – Νέα έκθεση: Η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη απειλή για την αγορά εργασίας (pics + tweets + γραφήματα)

Το top 5 των οικονομικότερων περιοχών στην Αθήνα για αγορά και ενοικίαση σπιτιού – Αναλυτικός πίνακας

Πλαφόν ή έκτακτη φορολογία για τους ακτοπλόους, ο Χρυσοχοΐδης… ξεκίνησε με τους διοικητές, οι φωνές στα Μάρμαρα Παυλίδης, ο Ιβάν και το λιμάνι, ο Ναγκίμπ και η Μύκονος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ