Προ πολλού ξεπερασμένο είναι πλέον, το ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την αγορά ενός σπιτιού στην Αθήνα με την «ψαλίδα» προσφοράς και ζήτησης να έχει εκτοξεύσει συνολικά τις αξίες και τα ενοίκια ακόμη και στις φθηνότερες περιοχές στην πρωτεύουσα.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την στιγμή στις αγγελίες, οι πιο οικονομικές επιλογές είναι ανύπαρκτες με τη μέση χαμηλότερη τιμή να εντοπίζεται στην περιοχή «Αττική» στα πέριξ του κέντρου της Αθήνας και να αντιστοιχεί στα 1.250 ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ενοίκια, μεταξύ των περιοχών που έχουν υψηλότερη ζήτηση από τους υποψήφιους ενοικιαστές, οι πιο οικονομικές επιλογές βρίσκονται αυτή την στιγμή στη Νίκαια, στα προάστια του Πειραιά, με μία μέση τιμή στα 7,3 ευρώ ανά τ.μ. αν και υπάρχουν στα δυτικά προάστια και οι πιο φθηνές Αχαρνές (με μικρότερη ωστόσο ζήτηση από το ενδιαφερόμενο κοινό) με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στα 6,4 ευρώ /τ.μ. και στα προάστια του Πειραιά ο Κορυδαλλός με 6,8 ευρώ ανά τ.μ..

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο του “Spitogatos” (www.spitogatos.gr), της γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες το μήνα, το τοπ 5 των πιο οικονομικών περιοχών στην Αθήνα για αγορά σπιτιού αυτή την στιγμή είναι οι περιοχές Αττική, Πατήσια, Πατησίων-Αχαρνών, Κερατσίνι και Κολωνός-Κολοκυνθούς.

Ωστόσο ακόμη και σε αυτές τις περιοχές, έχει καταγραφεί μεγάλη άνοδος το τελευταίο διάστημα, με ενδεικτική τη μέση τιμή στον Κολωνό που έχει φτάσει αισίως το β’ τρίμηνο του 2023 στα 1.444 ευρώ ανά τ.μ.. Στα προάστια του Πειραιά, στο Κερατσίνι, το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στα 1.333 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τιμές κάτω από τα 1.300 ευρώ ανά τ.μ. οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να στραφούν στην περιοχή πέριξ της Πατησίων- Αχαρνών.

Συνολικά, σε σχέση με τα πιο φθηνά ακίνητα, οι μεσίτες καταγράφουν αυτή την στιγμή μεγάλη άνοδο με δεδομένη και την υψηλή ζήτηση από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που αφορά την αγορά κατοικιών από νέους ηλικίας 25-39 ετών με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, για κατοικίες πριν από το 2007 επιφάνειας έως 150 τ.μ και αξίας έως 200.000 ευρώ.

Ακριβώς η έλλειψη προσφοράς σε σπίτια αυτών των προδιαγραφών έχει επιφέρει σημαντικές αυξήσεις τιμών στα διαμερίσματα χαμηλότερου προϋπολογισμού ακόμη και σε πιο προσιτές περιοχές ανά την Αθήνα. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, είναι ενδεικτικό ως προς τη μεγάλη ανταπόκριση του προγράμματος ότι από την έναρξη των αιτήσεων στις 3 Απριλίου 2023 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 36.500 αιτήσεις, εκ των οποίων έχει ήδη αξιολογηθεί το 70%.

Από τις ήδη αξιολογημένες αιτήσεις, έλαβαν προέγκριση σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Από τις 17.066 προεγκρίσεις, έχουν ήδη εγκριθεί 4.706 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 4 (28%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.896 ευρώ περίπου. Σε σχέση με το πρόγραμμα, το πρόβλημα που εντοπίζουν οι φορείς της αγοράς δεν είναι η δεδομένη, μεγάλη ζήτηση για το «Σπίτι Μου», αλλά τελικά, όπως διαπιστώνουν στην πράξη οι μεσίτες, η έλλειψη ακινήτων.

Τα ενοίκια

Οσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, οι άλλοτε δημοφιλείς, προσιτές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, καταγράφουν πλέον τιμές στα 8 ευρώ ανά τ.μ. έστω κι αν -θεωρητικά- συγκαταλέγονται στο τοπ 5 των πιο φθηνών περιοχών κοντά στο κέντρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία από το δίκτυο του “Spitogatos” (www.spitogatos.gr), η Κυψέλη που έχει αυτή την στιγμή μέσο ζητούμενο ενοίκιο ακριβώς στα 8 ευρώ ανά τ.μ., άρα ένα μέσο ενοίκιο 400 ευρώ για ένα δυάρι 50 τ.μ..

Σε αντίστοιχο νούμερο είναι και η μέση τιμή στην περιοχή του Κολωνού- Κολοκυνθούς, ενώ για κοντά στο κέντρο φθηνότερα είναι στα Πατήσια με 7,6 ευρώ ανά τ.μ.. Από τα δημοφιλή δυτικά προάστια με μία σχετικά καλή προσφορά, στο Χαϊδάρι, η μέση τιμή είναι ελαφρώς πιο κάτω, στα 7,5 ευρώ ανά τ.μ.., ενώ από τα προάστια του Πειραιά, στη Νίκαια, το αντίστοιχο μέσο ενοίκιο είναι στα 7,3 ευρώ ανά τ.μ..

Διαβάστε ακόμη:

Ζημίες ή μηδενικά κέρδη δήλωσαν στην εφορία 2 στις 3 επιχειρήσεις

ΥΠΕΝ: Στο φουλ οι μηχανές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον καύσωνα Κλέων

Πλειστηριασμοί: Ένα… σπάνιο σφυρί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για ακίνητο στο Ψυχικό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ