Στο μεγαλύτερο εύρος από το μακρινό… 1999 βρίσκεται η απόκλιση των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόσφατη δυναμική των ελληνικών τίτλων, ιδίως μετά την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας ανέρχεται στο 3,88%, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται στο 4,38%. Αυτό σημαίνει ότι το spread των δύο χωρών κυμαίνεται στις 50 μονάδες βάσης, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 25 ετών.

Ακόμη και σε σύγκριση με το πανίσχυρο γερμανικό ομόλογο, η απόκλιση με την Ελλάδα (το λεγόμενο spread) δεν ξεπερνάει τις 140 μονάδες βάσης, αποτελώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Μάλιστα, η Barclays «βλέπει» ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης των ελληνικών spreads σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, παραπέμποντας στις μελλοντικές αναβαθμίσεις αλλά και στην επικείμενη εισαγωγή της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τους παγκόσμιους διαχειριστές ομολόγων.

Σήμερα, η Ελλάδα λαμβάνει αξιολόγηση «BB+» από τους οίκους S&P και Fitch, ενώ ο πάντα φειδωλός Moody’s δίνει χαμηλότερη αξιολόγηση στο «Ba3». Μία αναβάθμιση από τους δύο πρώτους (είτε τον S&P είτε τον Fitch) θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η εν λόγω εξέλιξη είναι πιθανό να λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο S&P πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση. Στις 9 Ιουνίου προηγείται το report του Fitch. Όμως, δεδομένης της εκκρεμότητας των εκλογών της 26ης Ιουνίου, θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η BNP Paribas θεωρεί ότι τα περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων σταδιακά εξαντλούνται, καθώς οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, προβλέπει μια διακύμανση των spreads μεταξύ των 125 και των 180 μονάδων βάσης, ακόμη και μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Commerzbank, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν πωλήσεις από επενδυτές «γρήγορου χρήματος», όπως τα hedge fund, τα οποία είχαν ήδη αγοράσει ελληνικό χρέος εν αναμονή της αναβάθμισης.

Τέλος, η JP Morgan περιμένει ότι τα spreads έναντι της Γερμανίας θα έχουν αυθηθεί στις 165 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή τουλάχιστον 20 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Άκης Πετρετζίκης: Τι συνέβη με τα Kitchen Lab – Το λουκέτο και το νέο εγχείρημα (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ