Οι διεθνείς αγορές – όπως και η ελληνική – εξασφάλισαν χρόνο μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου, με την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ- Κίνας.

Και όπως θα δούμε, το ρίσκο αυξάνεται γεωμετρικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρόεδρος Trump είναι ικανός με ένα tweet να στείλει τις αγορές σε ένα καθοδικό κανάλι δίχως έξοδο.

Μετά τη συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874,65 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,36% ενώ ο Dow Jones έκλεισε στις 26728 μονάδες με άνοδο 1,41% κατά 372 μονάδες.

Όμως, η άνοδος της ελληνικής αγοράς δεν πραγματοποιήθηκε με αύξηση τζίρου καθώς διακινήθηκαν 60 εκατ. ευρώ, καθώς οι ξένοι επενδυτές διατηρούν κάποιες αμφιβολίες εν όψει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και, κυρίως, έναντι των αντιδράσεων των αγορών.

Ήρεμες οι αγορές – αυξάνεται το ρίσκο

Σύμφωνα με ξένο επενδυτή στην Ελλάδα «Με την συμφωνία, οι αγορές θα είναι ήρεμες μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά το ρίσκο αυξάνεται υπέρμετρα δεδομένων των κινήσεων που μας έχει συνηθίσει ο πρόεδρος Trump. Kατά την γνώμη μου, οι κίνδυνοι για τις αγορές θα ξεκινήσουν μετά το αποτέλεσμα των συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, δεν θεωρώ ότι, το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις».

Μάλιστα, αρκετοί επενδυτές είναι άκρως επιφυλακτικοί απέναντι σ αυτή την προοπτική καθώς θα εκδηλωθεί προς τα τέλη του χρόνου, σε μια περίοδο, όπου όλοι οι επενδυτές θα επιχειρήσουν να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Πιθανότατα, οι αντιδράσεις να είναι υπερβολικές,

Η αντίδραση στην Αθήνα

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν με άνοδο απο 3-5% απέναντι στα νέα της συμφωνίας ενώ ακολούθησαν και μετοχές της ενέργειας και των κατασκευών με άνοδο 2% , όπως Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Τέρνα. Ισχυρή ήταν η αντίδραση και blue chips, όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν διαθέτουν και πολλές επιλογές στην ελληνική αγορά, σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα. Αυτό,ακριβώς, είναι και το κενό στην ελληνική αγορά καθώς μόνο με ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών και, κυρίως, νέες εισαγωγές εταιρειών θα προσελκυθούν νέα κεφάλαια, προκειμένου να αυξηθεί το βάθος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτό το βάθος και οι επενδυτές να αποκτήσουν περισσότερες και πιο αξιόπιστες αλλαγές.

Η κίνηση στην ελληνική αγορά

Απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις, η ελληνική αγορά δεν έχει αποτυπώσει πλήρως τις θετικές εξελίξεις, τόσο ως προς την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, όσο και για την έγκριση του σχήματος APS για την μείωση των κόκκινων δανείων που αναμένεται να εγκριθεί. Η αγορά πλησίασε τις 900 μονάδες, αλλά δεν τις ξεπέρασε. Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και η ελληνική οικονομία έχει πιεστεί υπέρμετρα επί δέκα χρόνια και, κυρίως, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Όσο, όμως, η οικονομία προχωρά και οι επενδύσεις αυξάνονται, τότε αυτό θα αποτυπώνεται. Τα ρίσκα, όμως, είναι μπροστά και δεν προέρχονται από την ελληνική αγορά, αλλά από τις διεθνείς αγορές πλέον.