(last update 20.38) Με το… δεξί εισέρχεται στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις χαμηλές αποτιμήσεις και να προχωρούν σε ισχυρές αγοραστικές κινήσεις, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας (-1,6%). Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται κυρίως τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά περίπου 600 μονάδες ή κατά 2,03% και διαμορφώνεται στις 30.235 μονάδες. Κατά 2,78% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος ανακάμπτει στις 3.682 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, κινείται στο +3,42% και τις 10.674 μονάδες. 

Η σημερινή ανοδική κίνηση επέρχεται εν μέσω της σταδιακής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Οι επενδυτές, άλλωστε, αναζητούν απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο οι αμερικανικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται ευάλωτες ή μη στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.  

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Bank of America ανακοίνωσε τριμηνιαία μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου, με αποτέλεσμα η μετοχή να κερδίζει άνω του 5%. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα κέρδη των JP Morgan και Wells Fargo ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αντίθετα Citigroup και Morgan Stanley απογοήτευσαν τους επενδυτές. 

Σε γενικές γραμμές, οι προοπτικές για την εταιρική κερδοφορία του γ’ τριμήνου του 2022 δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές -παρά τις μέχρι στιγμής θετικές επιδόσεις. Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν μόλις κατά 2,4%, σύμφωνα με την ανάλυση της FactSet, ένα ποσοστό το οποίο είναι το χειρότερο από το γ’ τρίμηνο του 2020.   

Στο θετικό κλίμα της ημέρας, παράλληλα, συμβάλλει και η βελτίωση της εικόνας των βρετανικών assets, με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, να ακυρώνει προγραμματισμένες φορο-μειώσεις ύψους 32 δισ. στερλινών, κάτι που προσφέρει πολύτιμες «ανάσες» σε στερλίνα και κρατικά ομόλογα.  

Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, δηλαδή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, παραμένει επί τάπητος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός (8,2% τον Σεπτέμβριο) προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με τη συνέχεια να δίνεται στις 2 Νοεμβρίου. 

Οι traders προεξοφλούν μια νέα παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης -η τέταρτη συνεχόμενη αντίστοιχου μεγέθους- η οποία αναμένεται να οδηγήσει τα επιτόκια στο 3,75% από 3% σήμερα. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα κόστη δανεισμού. 

Ενδεικτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1% το 2023, ενώ για φέτος αναμένει ανάπτυξη κατά 1,6%. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, μάλιστα, οι οποίοι δεν αποκλείουν και τον κίνδυνο της ύφεσης.  

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κυμαίνεται σταθερά κοντά στο ψυχολογικό όριο του 4%, δηλαδή το υψηλότερο σημείο από την κρίση του 2008, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τον κίνδυνο «φρεναρίσματος» της οικονομίας. Στο 3,9% καθορίζεται και η απόδοση του 30ετούς τίτλου. 

Διαβάστε επίσης

Η Παγώνα, ο Maestro και o Ted του Netflix, η άγρια μάχη Nova – Cοsmote, το γινάτι του πρέσβη και η κατάρρευση των… Rolex

Wealthyhood: Οι… Ρομπέν των μικροεπενδυτών εισέρχονται στην ελληνική αγορά

Νικ Πολίτης: Οι «χρυσές» business του πλουσιότερου Έλληνα της Αυστραλίας