Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης της Λιζ Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, να «ξηλώνει» σχεδόν όλες τις φορο-μειώσεις του προκατόχου του, οι οποίες προκάλεσαν τη μήνη των αγορών και την κατάρρευση των κρατικών ομολόγων. 

Σε σύντομη δήλωσή του, ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ανακοίνωσε την απόσυρση των περισσότερων φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες εμπεριέχονταν στον μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Χαντ ακύρωσε την προγραμματισμένη περικοπή του φόρου εισοδήματος, του εταιρικού φόρου, του φόρου μερισμάτων, ενώ «πάγωσε» και μια σειρά άλλων διατάξεων, συνολικού ύψους 32 δισ. στερλινών (οι αρχικές μειώσεις ανέρχονταν σε 46 δισ. στερλίνες). 

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Χαντ ανακοίνωσε ότι το πακέτο επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης  θα «τρέξει» έως και τον Απρίλιο του 2023. Στη συνέχεια θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο»

«Η κεντρική ευθύνη κάθε κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι θεωρείται απαραίτητο για την οικονομική σταθερότητας» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός υπουργός. «Καμία κυβέρνηση δεν ελέγχει τις αγορές, αλλά κάθε κυβέρνηση μπορεί να δώσει μια βεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» 

«Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αγορών. Γι’ αυτόν τον λόγο, παρότι η πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να μειώσει εταιρικό φόρο, την Παρασκευή άκουσε τις ανησυχίες για τον μίνι προϋπολογισμό».  

Τα αμφιλεγόμενα μέτρα, τα οποία εντέλει «ξηλώθηκαν», περιλάμβαναν μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των πλουσιότερων στρωμάτων της χώρας, οι οποίες αποσκοπούσαν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στην ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των αγορών ήταν άκρως αρνητικές, με τη στερλίνα να κατρακυλάει σε ιστορικό χαμηλό και τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξεύονται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Αποτέλεσμα ήταν η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, να οδηγηθεί σε άτακτη υπαναχώρηση, ζητώντας αφενός την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ, αφετέρου την απόσυρση των περισσότερων επίμαχων διατάξεων.  

Ανάσες στα βρετανικά assets

H σημερινή δήλωση του Χαντ, με την οποία επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική «κυβίστηση» της Βρετανίας, όπως είναι εύλογο, προσφέρει πολύτιμες ανάσες στα βρετανικά assets, τα οποία τίθενται ξανά στο αγοραστικό στόχαστρο των επενδυτών. 

Ενδεικτικά, η στερλίνα ενισχύεται κατά 1,08% έναντι του δολαρίου και κατά 0,70% έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,1292 δολάριο και στο 0,8639 ανά ευρώ. Στην κορύφωση της πρόσφατης κρίσης, η αξία του βρετανικού νομίσματος είχε διολισθήσει έως και το 1,06 δολάριο.  

Η διακύμανση της στερλίνας

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 32 μονάδες βάσης και επανέρχεται στο 4%. Η απόδοση του 30ετούς τίτλου, δε, διολισθαίνει κατά 34 μονάδες βάσης και διολισθαίνει στο 4,4%. Πριν λίγες ημέρες, οι αποδόσεις είχαν σκαρφαλώσει άνω του 4,5% και του 5% αντίστοιχα. 

Η πορεία αποκλιμάκωσης της απόδοσης του 30ετούς ομολόγου του Ην. Βασιλείου

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 0,52% και ενισχύεται στις 6.894 μονάδες.

Διαβάστε επίσης

Η Παγώνα, ο Maestro και o Ted του Netflix, η άγρια μάχη Nova – Cοsmote, το γινάτι του πρέσβη και η κατάρρευση των… Rolex

Πώς ορισμένα μεγάλα «πορτοφόλια» γλιτώνουν (προς το παρόν) από το σοκ των αγορών 

Νικ Πολίτης: Οι «χρυσές» business του πλουσιότερου Έλληνα της Αυστραλίας