Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία φαίνεται ότι αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι, η μετοχή της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού υποχωρεί κατά 4,56% και καθορίζεται στα 5,23 ευρώ. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώνεται στο 1,7 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν διακινηθεί περίπου 330.000 τεμάχια.

Το απόγευμα της Τρίτης, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι το επαναλαμβανόμενο EBITDA έφθασε στα 429 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 8,9% σε σχέση με το 2021. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε καθαρό επίπεδο η ΔΕΗ εμφάνισε ζημιές 11,1 εκατ. ευρώ (από κέρδη 26,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021).

Την ίδια στιγμή, λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 82,6 εκατ. ευρώ, ενώ το υψηλό κόστος παραγωγής ρεύματος (ως απόρροια της έκρηξης των τιμών φυσικού αερίου), σε συνδυασμό με την έντονη μεταβλητότητα των αγορών ενέργειας οδήγησαν σε μείωση των χρηματικών διαθεσίμων, «καίγοντας» ένα μέρος της ρευστότητας από την πρόσφατη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Όλα αυτά, εύλογα, προβληματίζουν τους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να ξεφορτωθούν ένα μέρος της έκθεσής τους, με αποτέλεσμα η σημερινή χρηματιστηριακή «εικόνα» της ΔΕΗ να είναι άκρως αρνητική. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, η διοίκηση σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα τις πολυ-αναμενόμενες αγορές ιδίων μετοχών, σε μια προσπάθεια στήριξης της μετοχής.

Ας μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του 2022 ο τίτλος της ΔΕΗ χάνει τουλάχιστον 41%, με τις απώλειες στο τελευταίο 30ήμερο να προσεγγίζουν το 5% (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή συνεδρίαση).

Διαβάστε επίσης

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες 

Κρυπτονομίσματα: Η αγορά δείχνει έτοιμη να «ξεσπάσει» έπειτα από 2 δύσκολα χρόνια

Μύλοι Αλλατίνη: Σήμερα «κληρώνει» για την επόμενη μέρα του βιομηχανικού συγκροτήματος (pics)