Στην επαναγορά ιδίων μετοχών μεταξύ 20 και 30 Σεπτεμβρίου σκοπεύει να προχωρήσει η ΔΕΗ, την ώρα που η αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά κυριαρχεί και οι σχεδιασμοί αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στους αναλυτές ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης η ΔΕΗ σε αυτή την δύσκολη συγκυρία βρέθηκε με ισχυρή ρευστότητα που της επιτρέπει να ανταπεξέρχεται και να διατηρεί ισχυρούς  τους επενδυτικούς της στόχους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στάσσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγοράς στην Ρουμανία στο πλαίσιο των επενδυτικών κινήσεων που σχεδιάζει στα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες. Στα πιο άμεσα βήματα εντάσσεται η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5, ισχύος 660 MW. Η νέα μονάδα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο και σε εμπορική λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023.

Αυξήσεις φωτιά στις δαπάνες καυσίμων και ρύπων

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους με τα  πρωτοφανή επίπεδα ανόδου των τιμών  αποτυπώνεται και στα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση και στις δαπάνες της εταιρείας. Το κόστος για φυσικό αέριο, αυξήθηκε κατά 210,7% στα 678,3 εκατ. έναντι 218,3 εκατ. λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του καυσίμου κατά 234% και παρά τη μειωμένη κατά 5,6% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Επίσης, η δαπάνη για αγορές ενέργειας, αυξήθηκε κατά 338% στα 1.347.2 εκατ. λόγω της αυξημένης Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) (από €61,9/MWh το α’ εξάμηνο 2021 σε €237,6/MWh το α’ εξάμηνο 2022) και των ποσοτήτων αγορών ενέργειας.

Αντίστοιχα, η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε σε 476,8 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022 από 296,9 εκατ. πέρσι, λόγω της αύξησης  της μέσης τιμής προμήθειας δικαιωμάτων εκπομπών CO2. (71,7/τόνο από 38,9/τόνο).

Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΕΗ για το α ΄εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 82,6 εκατ. ευρώ έναντι αντιστροφής προβλέψεων το α’ εξάμηνο 2021 ύψους €155,6 εκατ. Οι συνολικές επενδύσεις  για το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 244,4 εκατ. έναντι 190,9 εκατ. το α’ εξάμηνο 2021. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες σε έργα για το δίκτυο διανομής, καθώς και σε έργα ΑΠΕ. Για την ίδια περίοδο, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ ήταν 2.245 εκατ., αυξημένο κατά 355,3 εκατ. σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 (1.889,8 εκατ.).

Σε αυτό συνέβαλαν η μείωση των χρηματικών διαθεσίμων ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για αντιστάθμιση κινδύνου (hedging)  λόγω της έντονης μεταβλητότητας των αγορών καθώς και για κεφάλαιο κίνησης για αγορά φυσικού αερίου, CO2 και ενέργειας.

Στον υπολογισμό του καθαρού χρέους έχει ληφθεί υπόψη και το τίμημα των €1.323,3 εκατ. που κατέβαλε η Macquarie Asset Management εντός του α΄ τριμήνου 2022 για την απόκτηση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Xαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος άνω των 4 GW

Στην παρουσίαση στους αναλυτές, η ΔΕΗ επισήμανε πως είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος «παίκτης» στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με εξασφαλισμένο το 80% και στόχο την λειτουργία μονάδων άνω των 5 GW μέχρι το 2026. Η διοίκηση αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη επενδυτική επιλογή για την εξαγορά των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Volterra του ομίλου ΑΒΑΞ έναντι 59,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων από τα οποία 72,4 MW είναι σε λειτουργία και 39,5 MW προς κατασκευή.

Σε σχέση με την γερμανική RWE Renewables, μέσω της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέχει το 49%, αναφέρεται ότι οι Γερμανοί έχουν εξασφαλίσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων αντίστοιχο με αυτό που εισέφερε η ΔΕΗ (περίπου 2 GW) το οποίο αναμένεται να εισφερθεί εντός του έτους στην ΜΕΤΩΝ.  Τα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ τα πρώτα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2023.

Ο κ. Στάσσης δήλωσε χθες ότι από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες σήμερα λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 280 MW και εντός εξαμήνου θα αυξηθούν σε 569 MW.

Η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της καθώς πρόσφατα ξεκίνησαν διαγωνισμοί για δύο φωτοβολταϊκά ισχύος 550 MW και 94 MW, με τη διοίκηση να δηλώνει πως περίπου 4 GW είναι εξασφαλισμένα από πλευράς αδειοδότησης. Συγκεκριμένα μονάδες ισχύος 1,89 GW έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και περιμένουν όρους σύνδεσης ενώ μονάδες 2,2 GW έχουν λάβει και τους προσωρινούς όρους σύνδεσης. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προσεγγίζει τα 10 GW.

Ωριμάζουν οι τηλεπικοινωνίες

Στον τομέα των οπτικών ινών ολοκληρώθηκε ο πρώτος στόχος για διέλευση του δικτύου της εταιρείας από 5.000 νοικοκυριά μέσα στον Αύγουστο στο Περιστέρι ενώ μέχρι τέλος του χρόνου ο αριθμός θα έχει αυξηθεί σε 15.000 νοικοκυριά. Το δίκτυο της ΔΕΗ θα επεκταθεί σε άλλους 13 δήμους (440.000 νοικοκυριά) μέχρι το τέλος του 2023.  Μέχρι το 2026 η διοίκηση επιδιώκει να καλύπτει μέσω του δικτύου οπτικών ινών περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Στην ηλεκτροκίνηση, η ΔΕΗ blue διέθετε 600 φορτιστές σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο τα 2.000 σημεία φόρτισης την επόμενη διετία. Η ΔΕΗ προχώρησε και στην εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Carge.

Διαβάστε ακόμη

ΑΕΠ: Προς νέο άλμα 5% και μεγαλύτερα περιθώρια για παροχές και στήριξη

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες 

Στο 85% του 2019 -με 14,7 εκατ.- η επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος το 8μηνο