Έντονα διορθωτικά κινείται σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα χθεσινοβραδινά κέρδη, τα οποία άγγιξαν το 3%, μετά τη δέσμευση της Federal Reserve ότι θα αποφύγει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (άνω των 50 μονάδων βάσης). 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1.250 μονάδες με πτώση πάνω από 3,5%, βουτιά άνω του 5% για τον Nasdaq, ενώ ο S&P 500 κατρακυλά 4%.   

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία χθες βράδυ ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% στο 0,75%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο).  

Ωστόσο, κόντρα στις εκτιμήσεις για διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (έως και 75 μ.β.), οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση απόσυρση της φθηνής και άφθονης ρευστότητας (9 τρισ. δολάρια ο τρέχων ισολογισμός της Fed), ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουλ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν επιθετικότερες κινήσεις στο μέλλον. 

Στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων, η Wall Street κατέγραψε την Τετάρτη ισχυρή άνοδο, με τους αμερικανικούς δείκτες να παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 3%. Τη σκυτάλη της ανοδικής κίνησης παρέλαβαν σήμερα το πρωί και τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία.  

Παρ’ όλα αυτά, για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις (Ιουνίου – Ιουλίου), η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει νέες αυξήσεις, οι οποίες βέβαια δεν θα ξεπερνούν τις 50 μονάδες βάσης -εφόσον θεωρήσουμε ως δεδομένες τις διαβεβαιώσεις Πάουλ. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ήταν η σειρά της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία αναθεωρήθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης και καθορίστηκαν στο 1% -το υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Μάλιστα, η Bank of England εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 10% τον προσεχή Οκτώβριο, οδηγώντας σε αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας.  

Διαβάστε επίσης:

Η «επιστροφή» του λογαριασμού, η στήριξη στις κατασκευές, το ταμπλό για την Ελλάκτωρ και «το μυστήριο με το τίμημα του Πόρτο Καρράς» 

Μαρίνα Ραφαήλ: Πώς η Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski μπήκε στη λίστα «Forbes 30 under 30»

Στη δίνη των ρωσικών κυρώσεων η ελληνόκτητη ναυτιλία