Οι πρόσφατες εκλογές ανοίγουν το δρόμο προς την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και η έντονη τουριστική δραστηριότητα στηρίζει την οικονομία, εξηγεί η αμερικανική Jefferies, η οποία αναβαθμίζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών. Τα σημεία εστίασης για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εξελίξεις των περιθωρίων κέρδους και οι μεταβολές των επιτοκίων καταθέσεων που θα συνεχίσουν την ομαλοποίηση των προβλέψεων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για την αμερικανική Jefferies, η Εθνική Τράπεζα παραμένει η κορυφαία επιλογή και είναι σε καλύτερη θέση και στα δύο μέτωπα για να συνεχίσει να υπεραποδίδει, με την επαναφορά του μερίσματος να είναι το μοναδικό στοιχείο που απομένει. Η σύσταση για τη μετοχή της ΕΤΕ είναι αγορά με τιμή στόχο στα 7,30 ευρώ από τα 6,50 ευρώ, προγενέστερα. Η σημαντική θέση της τράπεζας στις καταθέσεις και η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργεί περιθώρια εκπλήξεων σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, την ώρα που η αποτίμηση της μετοχής παραμένει ελκυστική.

Την ίδια στιγμή, η Jefferies συστήνει διακράτηση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο τα 2,70 ευρώ από 2,50 ευρώ και της Eurobank, με στόχο τα 1,70 ευρώ από 1,65 ευρώ, προγενέστερα. Για τη μετοχή της Alpha bank, η σύσταση είναι υποαπόδοση και τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ, καθώς οι αναλυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί και βλέπουν κίνδυνο αρνητικών εκπλήξεων στο μέτωπο των επισφαλειών, με αποτέλεσμα να δίνουν αυτή την τιμή-στόχο που είναι αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

«Η πολιτική είναι στο προσκήνιο και λόγω των εκλογών, αλλά η ρυθμιστική αρχή είναι πιο επιφυλακτική. Ωστόσο, i) η αυξημένη δραστηριότητα στον τουρισμό καθώς και ii) το ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα που σημείωσε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 41% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και με την ισχυρή πιθανότητα να επαναληφθεί αυτό το αποτέλεσμα με το νέο εκλογικό σύστημα (που δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα) και στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 25 Ιουνίου, αυτά θέτουν τις βάσεις για μία σταθερή κυβέρνηση  και ενισχύουν τις θετικές τάσεις για τις τράπεζες. Τα θετικά αυτά σημεία οδηγούν τις προσδοκίες της αγοράς για την επενδυτική βαθμίδα στην κρατική αξιολόγηση σε ανοδική αναθεώρηση για το δεύτερο εξάμηνο, το οποίο κατά συνέπεια θα έχει θετικό αντίκτυπο για το κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες, αλλά δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στα θεμελιώδη μεγέθη ή στην κερδοφορία.

Στα αρνητικά σημειώνεται η μη έγκριση του μέτριου μερίσματος της ΕΤΕ έναντι των κερδών του 2022 από τη ρυθμιστική αρχή, σε αντίθεση με την έγκριση για επαναφορά για την Εurobank. Κατά συνέπεια, οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σχετική στάθμιση των DTAs στο CET1, με όλες τις τράπεζες όμως να φαίνονται ιδιαίτερα θετικές για το 2023.

Αναφορικά με τα έσοδα από τόκους, το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων να έχει ήδη περάσει στο ενεργητικό, λόγω της υψηλότερης έκθεσης σε δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και η εστίαση θα στραφεί τώρα στους αρνητικούς παράγοντες που επιδρούν στο περιθώριο των επιτοκιακών εσόδων. Η ικανότητα να διαχειριστούν το πέρασμα των επιτοκιακών αυξήσεων στις καταθέσεις θα είναι ένας βασικός παράγοντας, στον οποίο η Εθνική και η Πειραιώς εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνει η Jefferies.

Η δημιουργία κόκκινων δανείων κινείται σε γενικές γραμμές χαμηλότερα από τα επίπεδα που προέβλεπαν οι διοικήσεις στις προβλέψεις τους για το 2023, αφήνοντας περιθώρια για αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Όμως, η διατήρηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις σε υψηλά επίπεδα στο τρίμηνο, επέτρεψε την περαιτέρω αύξηση της κάλυψης σε Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, επισημαίνεται. Η Jefferies, σε αντίθεση με την αγορά, βλέπει διαφοροποίηση μεταξύ των τραπεζών στο μέτωπο αυτό, με το υψηλό σημείο κάλυψης (87%) από το οποίο ξεκινά η Εθνική να στηρίζει την γρηγορότερη ομαλοποίηση σε σχέση με την Alpha.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παράσχης (νέος πρόεδρος ΣΕΤΕ): Το 2023 θα ξεπεραστούν οι αφίξεις και τα έσοδα του 2019 (pics)

Τα πρώτα γκάλοπ στο φως και το tv face control του ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή Δ. Καλλιτσάντση, ο Σωκράτης στην αεροπορία και μια υπουργός στην Καρέλιας

Τα SOS για όσους θέλουν να υποβάλουν «διορθωτικές» φορολογικές δηλώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ