Η φθηνότερη αγορά είναι η ελληνική στην Ευρώπη, σύμφωνα με την JP Morgan, ενώ και οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλές, συγκρινόμενες με τους μέσους όρους

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι δείκτες MSCI Greece και Italy είναι οι πιο ελκυστικές αγορές στο χάρτη των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) για το δείκτη MSCI Greece, ο οποίος βέβαια αφορά αποκλειστικά μερικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά αποτελεί «καθρέπτη» της αγορά για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, είναι στις 12,6 φορές για φέτος και είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Η αμερικανική τράπεζα, βάσει των συγκλινουσών εκτιμήσεων της IBES, εκτιμά ότι ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 17 φορές, καθιστώντας την εγχώρια αγορά αρκετά πιο «ελκυστική» σε σχέση με την Ευρώπη.

Ο δείκτης MSCI Italy είναι με μικρή διαφορά η δεύτερη πιο ελκυστική αγορά με δείκτη forward P/E στις 13,1 φορές ενώ η μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece για το διάστημα των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ υψηλότερη, στο 2,8% έναντι 2,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, προβλέπει ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2021 θα κινηθεί στο +25%, +14% το 2022 και +11% το 2023.

Ο ρόλος του ταμείου NGEU στην Ελλάδα

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 5,2% φέτος και 4,6% το 2022, σε παρόμοια επίπεδα με το μέσο όρο της Ευρώπης. Από την Ευρωζώνη, η JP Morgan εκτιμά ότι η περιφέρεια είναι ενδιαφέρουσα και οι περιφερειακές χώρες είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια του σχεδίου αντιστοιχούν στο 9,4% του ΑΕΠ για την Ελλάδα είναι στο 10,4% και στα 19 δισ. ευρώ, το τρίτο υψηλότερο ως ποσοστό μετά την Κροατία και Βουλγαρία.

Η JP Morgan παραμένει με σύσταση overweight για την Ευρωζώνη και η αναπτυξιακή σύγκλιση των χωρών δίνει πόντους για το επόμενο σκέλος στις μετοχές της αξίας. Η Ευρωζώνη συγκαταλέγεται μεταξύ των περιφερειών με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος αλλά η περιοχή έχει επίσης σημειώσει σημαντικές εκροές. Οι αποτιμήσεις της Ευρωζώνης φαίνονται ελκυστικές στις περισσότερες μετρήσεις σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αλλά σημειώνει η JP Morgan ότι το ουδέτερο κλαδικό διάγραμμα P/E βρίσκεται πλέον πάνω από τη δίκαιη αξία. Η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο σταθμισμένη προς το στυλ μετοχών αξίας και πιθανότατα θα τα πάει καλύτερα σε ένα αναπληθωριστικό σκηνικό.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά τιμών της Ευρωζώνης έναντι των ΗΠΑ είναι ότι η στροφή από την Τεχνολογία/Ανάπτυξη προς τις Τράπεζες και τις μετοχές αξίας θα πρέπει να βοηθήσει τις μετοχές της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, η απόδοση του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 με ισους συντελεστές στάθμισης σε σχέση με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 φαίνεται καλύτερη από την απόδοση σταθμισμένη ως προς την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Τέλος η JP Morgan προβλέπει ότι οι αυξημένοι δείκτες PMI της Ευρωζώνης δείχνουν ότι η περιοχή αναμένεται να ξεπεράσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ τα επόμενα τρίμηνα.

Διαβάστε ακόμη:

Attica Bank: Επανέρχεται το καταναλωτικό δάνειο «Attica Συμφέρον», με επιτόκιο 8,5%

Bitcoin: Επίσημο νόμισμα το πιο διάσημο crypto – Το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε bitcoin αξίας $21 εκατ.

Βακάκης – Jumbo: Πώς πέτυχε θετικό πρόσημο παρά την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα