Στη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητά τους, πρόκειται να εστιάσει η ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα, αναφέρει σε έκθεσή της η JP Morgan, μετά τις επαφές που είχε με Έλληνες αξιωματούχους και επενδυτές στο Μπαλί, στο πλαίσιο των συνεδρίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ότι δείχνει η πρόσφατη εικόνα τον μετοχών τους. Συγκεκριμένα, εστιάζει στο γεγονός ότι έχουν πετύχει τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων (NPLs) και έχουν περάσει τα stress tests, ενώ δεν έχουν μεγάλη σύνδεση με την Τουρκία ή την Ιταλία.

Επιπλέον, τονίζει ότι δεν έχουν μειωθεί οι καταθέσεις και οι μετοχές είναι πιθανό να ανακάμψουν καθώς θα βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα και θα ενισχύεται η απασχόληση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η ΕΚΤ περιόρισε το ύψος των ελληνικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να έχουν οι τράπεζες. Καθώς η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, έχει νόημα να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι που συζητείται στην παρούσα φάση με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε μακροχρόνια βάση, η Ελλάδα επεξεργάζεται το σχέδιο δημιουργίας ενός οχήματος εγγύησης για τα κόκκινα δάνεια (APS), που θα βοηθήσει το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων δανείων» από τους ισολογισμούς των τραπεζών, με τις σχετικές λεπτομέρειες να εκτιμάται ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα έως τα Χριστούγεννα.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η προσέγγισή τους με πολλές μικρές παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, η καθιέρωση πτωχευτικού κώδικα, η υποστήριξη των πωλήσεων ενεργητικού και η οικονομική ανάπτυξη, είναι η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, αντί να βασιστούν σε ένα μόνο μέτρο, ενός τύπου «bad bank».