Πολύ θετική είναι η JP Morgan, ειδικά στο διάστημα του ενός μηνός, για την πορεία των μετοχών. «Aν όμως οι ακραίες κινήσεις στις αγορές των εμπορευμάτων διατηρηθούν για παρατεταμένο χρονικό, ο κίνδυνος να “μαστιγωθούν” οι μετοχές παραμένει πολύ υψηλός», καταλήγει η JPM.

«Η ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει γρήγορα η βασική υπόθεση για πολλούς και ο φόβος είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν θα μπορέσουν να κάνουν και πολλά για να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της ανάπτυξης, δεδομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού στο παρασκήνιο», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα JP Morgan.

«Εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις: Για να είμαστε σίγουροι, η ύφεση, αν υλοποιηθεί, δεν έχει τιμολογηθεί. Οι μετοχές στην Ευρωζώνη ήταν, στο πρόσφατο χαμηλό τους, μειωμένες κατά 20%, που είναι περίπου το μισό από αυτό που παρατηρείται ιστορικά. Η κίνηση από την κορυφή προς το κατώτατο σημείο διαρκεί κατά μέσο όρο ένα χρόνο, με συναλλαγές το 2020 εξαιρετικά σύντομες, σε 1 μήνα. Οι μελλοντικοί πολλαπλασιαστές P/E στο χαμηλό σημείο ήταν 9φορές, έναντι των σημερινών 12,3 φορών. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, οι πολλαπλασιαστές P/E στο χαμηλό σημείο της αγοράς μετοχών ήταν στην πραγματικότητα υψηλότεροι από τους σημερινούς.», επισημαίνει η JPM.

Το κλειδί είναι τι θα συμβεί στο ΑΕΠ και στα εταιρικά κέρδη

«Το ΑΕΠ από την κορύφωση έως το κατώτατο σημείο ήταν 4%, και τα κέρδη έτειναν να μειωθούν κατά 30-50%, τόσο στο τέλος όσο και στο μέλλον. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι απέχουμε πολύ από αυτά τα μεγέθη επιδείνωσης. Μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις, οι οικονομολόγοι μας αναμένουν ανάπτυξη 3,2% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Θα μπορούσε να προκύψει κάτι περισσότερο, αλλά αν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ δεν υποβαθμιστούν κάτω από το 1%, θα είναι απίθανο τα κέρδη να συρρικνωθούν.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι κάθε κίνηση 10% στην τιμή του πετρελαίου μειώνει την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,2-0,3%. Το βασικό αντιστάθμισμα εδώ είναι πιθανό ότι η διάρκεια της διαταραχής μπορεί να μην είναι παρατεταμένη και ότι ο τελικός καταναλωτής θα προστατευθεί επιθετικά στην σε περίπτωση διαρκούς ανόδου των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται σήμερα», περιγράφει αναλυτικά η JPM. Σημειώνει επίσης ότι η ευαισθησία της χρήσης πετρελαίου για το ΑΕΠ μειώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου και τουλάχιστον σε ότι αφορά τον καταναλωτή της Γερμανίας, το μερίδιο των τροφίμων και της ενέργειας στην κατανάλωση, το καλάθι είναι τώρα χαμηλότερο από ό,τι ιστορικά, σε συνδυασμό με το ρεκόρ ισχυρών αγορών εργασίας που εισέρχονται σε αυτό το εξωγενές σοκ.

Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού του 1970

Πολλοί επικεντρώνονται στο επεισόδιο στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 70 και στην άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες/κυβερνήσεις μπορεί να είναι περιορισμένες σε ό,τι μπορούν να κάνουν για να στηρίξουν την οικονομία τώρα, καθώς πράγματι το σοκ της προσφοράς ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων έχει ομοιότητες με τότε, επισημαίνει η τράπεζα. Στη δεκαετία του ’70, οι επιδόσεις του τομέα ήταν στρεβλές προς τις πρώτες ύλες και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενώ τα καταναλωτικά αγαθά, τα αμυντικά ομόλογα και οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είχαν κακές επιδόσεις. Οι τράπεζες ειδικότερα ήταν αδύναμες κατά τη διάρκεια και των δυο υφέσεων, το ’73 και το ’80, αλλά ανέκαμψαν ενδιάμεσα, επισημαίνουν οι αναλυτές της JPM.

Οι πολλαπλασιαστές P/E των μετοχών στη δεκαετία του ’70 έπεσαν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι σε άλλες υφέσεις, αλλά κυρίως τα επίπεδα των αποδόσεων των ομολόγων ήταν σημαντικά υψηλότερα καθ’ όλη τη διάρκεια, ακόμη και καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έτειναν να μειώνονται κατά τη διάρκεια των πραγματικών υφέσεων. «Κατά την άποψή μας, ακόμη και αν το σκηνικό του στασιμοπληθωρισμού ήταν να επικρατήσει πλήρως και διαρκέσει, με συνεχή υψηλό πληθωρισμό, παρόμοιο με αυτόν της δεκαετίας του 70, δεν βλέπουμε αυτή τη φορά την αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, όχι στην κλίμακα που παρατηρήθηκε τότε», προβλέπει η JPM. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εν τω μεταξύ τελειοποιήσει τα εργαλεία για τη διαχείριση τις αποδόσεις των ομολόγων, ώστε να μην πλήττονται ιδιαίτερα οι συνθήκες χρηματοδότησης. «Οι πρόσφατες κινήσεις σε μια σειρά από τιμές εμπορευμάτων είναι ακραίες και αν αυτές κινήσεις διατηρηθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η οικονομική ζημία θα είναι σημαντική. Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ύφεση δεν χρειάζεται να είναι το βασικό σενάριο και δεν βλέπουμε τις μετοχές να πέφτουν από τα τρέχοντα επίπεδα ειδικά στο διάστημα του ενός μηνός. Αν, ωστόσο, οι κινήσεις διατηρηθούν για παρατεταμένο χρονικό ο κίνδυνος να ‘μαστιγωθούν’ παραμένει πολύ υψηλός», καταλήγει η JPM.

Διαβάστε ακόμα:

Moody’s: Η Ρωσία δύσκολα θα αποφύγει ένα default

Ο πόλεμος έβαλε «φωτιά» στους ναύλους των πλοίων

Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου – Ανάσα για την Ευρώπη