Αγορές

JP Morgan: Τι προκάλεσε την ανάκαμψη του bitcoin – Οι θεσμικοί επενδυτές επιστρέφουν

  • Νίκος Μελαχροινός


Οι αγορές κρυπτονομισμάτων συνέχισαν το ράλι τους τις τελευταίες εβδομάδες ξεπερνώντας τα $2,3 τρισ. σε συνολική κεφαλαιοποίηση - Ο ρόλος του χρυσού και οι νέες προβλέψεις

Αν και ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co συνεχίζει να δηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα θα ρυθμίζονται από τις κυβερνήσεις και ότι ο ίδιος προσωπικά πιστεύει ότι το bitcoin είναι “άχρηστο», οι αναλυτές της JP Morgan φαίνεται να διαφωνούν.

Η άποψη του Dimon είναι ξεκάθαρη: «Προσωπικά πιστεύω ότι το bitcoin είναι άχρηστο», δήλωσε. «Επίσης πιστεύω ότι δεν πρέπει να καπνίζετε τσιγάρα”, ανέφερε ο CEO της αμερικανικής τράπεζας. «’Όμως οι πελάτες μας είναι ενήλικες. Διαφωνούν. Αν θέλουν να έχουν πρόσβαση για να αγοράσουν ή να πουλήσουν bitcoin – δεν μπορούμε να το φυλάξουμε – αλλά μπορούμε να τους δώσουμε νόμιμη, και όσο το δυνατόν πιο καθαρή πρόσβαση».

Έτσι, το πολυβραβευμένο και πολύ ανταγωνιστικό desk της τράπεζας Global Markets Strategy, Global Quantitative & Derivatives Strategy σε νέο του report σημειώνει πως οι θεσμικοί επενδυτές φαίνεται να επιστρέφουν στο bitcoin, ίσως βλέποντας το ως καλύτερη αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού από το χρυσό.

Αντιστάθμιση

«Υπάρχουν δειλά σημάδια ότι η προηγούμενη μετατόπιση από το χρυσό στο bitcoin που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του τέταρτου τριμήνου του 2020 και τις αρχές του 2021 έχει αρχίσει να επανέρχεται τις τελευταίες εβδομάδες», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων συνέχισαν το ράλι τους τις τελευταίες εβδομάδες ξεπερνώντας τα $2,3 τρισ. σε συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς (σ.σ. μειωμένη μόνο κατά 10% από την κορυφή της 12ης Μαΐου στα 2,56 τρισ. δολάρια). Το πιο πρόσφατο ράλι καθοδηγήθηκε από το bitcoin , το μερίδιο του οποίου στην αγορά κρυπτογράφησης έχει αυξηθεί από 40,9% στις 12 Σεπτεμβρίου σε 44,7% σήμερα.

Η αύξηση του μεριδίου του bitcoin αποτελεί υγιής εξέλιξη, καθώς είναι πιθανότερο να αντανακλά θεσμική συμμετοχή παρά μικρότερα χαρτοφυλάκια. H JP Morgan, με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του CME, οι θεσμικοί επενδυτές είχαν δείξει ισχυρή προτίμηση για το ethereum έναντι του bitcoin το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου και  αυτή η προτίμηση φαίνεται να έχει αντιστραφεί από το τέλος του Σεπτεμβρίου, με μια απότομη ανάκαμψη για το bitcoin.

Τι προκάλεσε την ανάκαμψη του bitcoin;

Υπάρχουν τρεις κύριες εξηγήσεις: 1) οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ακολουθήσουν τα βήματα της Κίνας προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης της χρήσης ή της εξόρυξης των κρυπτονομισμάτων- 2) η πρόσφατη άνοδος του Lightning Δικτύου και των λύσεων πληρωμών 2ου επιπέδου που βοηθήθηκαν από την υιοθέτηση του bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ. 2,7 εκατομμύρια Σαλβαδοριανοί είχαν εισέλθει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου το πορτοφόλι Chivo το οποίο χρησιμοποιεί το Lightning Network. Η JP Morgan ήταν σκεπτικιστές ως προς αυτή τη δεύτερη εξήγηση και 3) η εκ νέου εμφάνιση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό μεταξύ των επενδυτών έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη χρήση του bitcoin ως μέσου αντιστάθμισης του πληθωρισμού.

Η γοητεία του Bitcoin ως αντιστάθμισης του πληθωρισμού έχει ίσως ενισχυθεί από την αποτυχία του χρυσού να να ανταποκριθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αυξημένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, συμπεριφερόμενος περισσότερο ως υποκατάστατο του πραγματικού επιτοκίου παρά ως παρά ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Δειλά σημάδια ότι η προηγούμενη μετατόπιση από το χρυσό προς το bitcoin παρατηρήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του 4ου τριμήνου του 2020 και τις αρχές του 2021 και έχουν αρχίσει να επανεμφανίζεται το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΝΤ: «Βλέπει» για την Ελλάδα ανάπτυξη 6,5% φέτος και αρνητικό πληθωρισμό

Νίκος Βερόπουλος: Τα μυστικά που έφεραν το «ράλι» εσόδων στα Βαλκάνια

Μπουρλά: Γιατί οι επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα αλλάζουν το σκηνικό