Ως «ζώνη θανάτου» χαρακτηρίζει την τρέχουσα εικόνα της Wall Street o αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον, ο οποίος σπεύδει να κάνει μια… παρομοίωση με το άθλημα της ορειβασίας.  

Η «ζώνη θανάτου» στα βουνά ξεκινάει από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο, όπου η πίεση του οξυγόνου δεν είναι αρκετή, ώστε ο ορειβάτης να διατηρήσει τις αισθήσεις του για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

«Είτε από επιλογή είτε όχι, οι επενδυτές έχουν ακολουθήσει τις τιμές των μετοχών σε δυσθεώρητα ύψη, ενόσω η ρευστότητα (μπουκάλα οξυγόνου) τούς επιτρέπει να σκαρφαλώσουν σε μια περιοχή, όπου γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πάνε και δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ καιρό. Σκαρφαλώνουν, έχοντας ως όχημα την απληστία, και θεωρούν ότι θα κατέβουν χωρίς καταστροφικές συνέπειες. Αλλά το οξυγόνο τελικά θα τελειώσει και όσοι αγνοούν τους κινδύνους, θα καταστροφούν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο έμπειρος αναλυτής.  

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική αγορά μετράει κέρδη της τάξης του 6% από τις αρχές του έτους, αλλά και 16% από τα πρόσφατα χαμηλά του Οκτωβρίου.  

Εκείνη την περίοδο, οι αποτιμήσεις στο ταμπλό ήταν σημαντικά χαμηλότερες, με τον δείκτη τιμής / ίδια κεφάλαια (P/E) να βρίσκεται στο 15, ενώ η αμοιβή για τον κίνδυνο κεφαλαίου (equity risk premium) καθοριζόταν στις 270 μονάδες βάσης (η απόκλιση μεταξύ των προσδοκώμενων αποδόσεων της μετοχής και των αποδόσεων του αμερικανικού κρατικού ομολόγου). 

Ωστόσο, έως τον Δεκέμβριο του 2022, αυτή η κατάσταση άλλαξε. Ο δείκτης P/E ανήλθε στο 18 και ο δείκτης equity risk premium στις 225 μονάδες. «Μέσα σε λίγες εβδομάδες, χάσαμε πολλούς ορειβάτες, οι οποίοι προχώρησαν προς τη ζώνη θανάτου».  

Μόλις μπήκαμε στο 2023, προσθέτει ο Μάικ Γουίλσον, όσοι επιβίωσαν αποφάσισαν να κάνουν ακόμη μία προσπάθεια, διαλέγοντας μία πιο επικίνδυνη διαδρομή, στη βάση της ψεύτικης υπόσχεσης για τον τερματισμό τον αυξήσεων στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.  

«Οι επενδυτές ξεκίνησαν να κινούνται ταχύτερα και πιο ενεργητικά, ποντάροντας στην πεποίθηση για “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας. Ενόσω έφθασαν σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο, υπάρχει τώρα η συζήτηση για το σενάριο της “μηδενικής προσγείωσης” της οικονομίας» εξηγεί, παράλληλα.  

Το εν λόγω σενάριο συνδέεται κυρίως με τον Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Apollo Global Management, ο οποίος δεν αναμένει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ παράλληλα περιμένει ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι η Fed θα έχει μεγάλο περιθώριο δράσης. 

Σήμερα, σύμφωνα με τον Γουίλσον, ο δείκτης P/E ανέρχεται στο 18,6 και το equity risk premium έχει μειωθεί στις μόλις 155 μονάδες βάσης. Αυτό που σημαίνει ότι «είμαστε στον πιο “λεπτό” αέρα της πλέον καθοδηγούμενης bull market από το 2009», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:

Το ντινεράκι του ΓΑΠ, ο Παπαλέκας και η Prodea, η δημόσια πρόταση για την Attica Group και η επιστροφή του Δημ. Καλλιτσάντση

Mega – πλειστηριασμός: «Κληρώνει» για… ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στη Γλυφάδα (pics)

Ερχονται τα αερόπλοια: Εισιτήριο 200.000 ευρώ για το παρθενικό ταξίδι στα 300 μέτρα πάνω από το Βόρειο Πόλο