Iρανικά πετρελαιοφόρα έχουν εκφορτώσει ήσυχα τις προμήθειές τους σε κινεζικά λιμάνια, παρά τις κυρώσεις ΗΠΑ στο αργό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αυτές οι ροές, οι οποίες οι εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι θα σταματήσουν, θα μπορούσαν να διαταράξουν σοβαρά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς και τις αγορές πετρελαίου αν το Πεκίνο αποφασίσει να τις χρησιμοποιήσει πραγματικά.

Οι εκτιμήσεις για τον όγκο του ιρανικού αργού που έχει φτάσει στην Κίνα από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Μάιο κυμαίνονται από 12 εκατομμύρια έως 14 εκατομμύρια βαρέλια, ποσό το οποίο οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά την τιμή του πετρελαίου.

“Αν η Κίνα αγόραζε επιθετικά αργό πετρέλαιο από το Ιράν και / ή απορροφήσει από αυτούς τους αποθηκευμένους όγκους, οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν πιθανότατα από 5 έως 7 δολάρια το βαρέλι”, δήλωσε στο CNBC ο John Kilduff, ιδρυτής της εταιρείας ενέργειας Again Capital. “Θα ήταν μια εύλογη διέξοδος για τις προμήθειες του Ιράν που έχουν υποστεί σοβαρές διακυμάνσεις από τις κυρώσεις”.

Ο Stephen Brennock, αναλυτής της PVM Oil Associates, συμφωνεί. “Είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα υποστούν πίεση εάν η Κίνα αποφασίσει να αξιοποιήσει το ιρανικό πετρέλαιο που αποθηκεύεται στα λιμάνια της”, δήλωσε. “Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια σκληρή απάντηση από την κυβέρνηση (του Προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ”.

Αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένας λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον δεν φάνηκε να ανησυχεί για αυτά τα περσικά βαρέλια. Η Κίνα τα κρατά σε αυτό που ονομάζεται “bonded storage”, που σημαίνει ότι το πετρέλαιο δεν έχει εκκαθαριστεί μέσω κινεζικών τελωνείων και δεν χρησιμοποιείται, επομένως δεν παραβιάζει στην πραγματικότητα κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ο Kilduff εκτιμά ότι άλλα 20 εκατομμύρια βαρέλια είναι καθ ‘οδόν.

Η χερσαία και πλωτή αποθήκευση του Ιράν αυξάνει τα αποθέματα λόγω των μειωμένων εξαγωγών – αλλά η χώρα δεν μπορεί να σταματήσει απλώς την άντληση πετρελαίου επειδή η εξαγωγική της ικανότητα έχει καταρρεύσει. Αυτό συμβαίνει επειδή η παραμονή του πετρελαίου κάτω από το έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ζημιά στις πετρελαιοπηγές του. Έτσι, σύμφωνα με τα λόγια ενός αναλυτή, “Πρέπει να στείλουν αυτό το πετρέλαιο μακριά αντί να θέσουν σε κίνδυνο τη μελλοντική παραγωγή των πετρελαιοφόρων τους πεδίων”.

Η τοποθέτησή του σε σε κινεζικές αποθήκες προσφέρει στο Ιράν μια βολική λύση, ενώ, όπως λέει ο Kilduff, κάτι τέτοιο ωφελεί επίσης το Ιράν “επειδή το πετρέλαιο του είναι τοποθετημένο στην βασική αγορά της Ασίας, έτοιμο προς πώληση, εάν χαλαρώσουν ή αρθούν οι κυρώσεις”.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση ωφελεί και την Κίνα επειδή λαμβάνει μια σημαντική έκπτωση στο πετρέλαιο και λειτουργεί ως πληρωμή για εργασία που κάνουν κινεζικές εταιρείες στο Ιράν, αναφέρουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, τα αποθέματα αργού πετρελαίου παρουσιάζουν επίσης έναν κίνδυνο για την Κίνα, λένε οι αναλυτές – εξαιτίας του εμπορικού πολέμου της με την κυβέρνηση Τραμπ.

“Είναι ένας κίνδυνος για την Κίνα επειδή το να αντιτίθεσαι στις αμερικανικές κυρώσεις είναι σοβαρή υπόθεση”, δήλωσε ο Kilduff. “Τα πολύ μεγάλα κρατικά διυλιστήρια της Κίνας είναι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες στην παγκόσμια αγορά πετρέλαιο. Δεν μπορούν και δεν θα κινδυνεύσουν να αποκοπούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν εύκολα να αποφασίσουν ότι ο όρος «bonded storage» είναι ένας ευφημισμός για την ιδιοκτησία των αποθεμάτων”.