(upd) Επιλεγμένα στηρίγματα φαίνεται ότι βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» από τη ζώνη των 860 μονάδων. Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον βασικό «σύμμαχο», με τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +4%. Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί η διάρκεια και η βιωσιμότητα της ανοδικής αντίδρασης, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι ο καθοδικός κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη -ένα σενάριο που ενισχύεται κι από τη «συμπεριφορά» των ξένων αγορών. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 2.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 1% και διαμορφώνεται στις 868,44 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (866,48 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 857,46 έως 869,5- μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο +2,68% και τις 575,87 μονάδες. Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται δυναμικά κατά 4,2% και επιστρέφει άνω του 0,9 ευρώ, αν και παραμένει κάτω της τιμής της τελευταίας ΑΜΚ (1 ευρώ). Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,11 ευρώ (+4%) έναντι τιμής ΑΜΚ στο 1,15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται κατά σχεδόν 2%, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο +0,7% και το 0,95 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,20% 0,9378 ευρώ 
  • Eurobank +0,72% 0,9564 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,91% 3,37 ευρώ 
  • Πειραιώς +4,07% 1,1135 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,88% και 2.084 μονάδες), το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία σημειώνει κέρδη κατά τουλάχιστον 3%, μετά τη χθεσινή δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων. Κατά 1,6% ενισχύεται και η μετοχή της Aegean, ως απόρροια της σύστασης «buy» από τη Eurobank Equities, ενώ οι μετοχές των Viohalco, Sarantis, ΟΛΠ και Mytilineos αυξάνονται κατά περίπου 1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil υποχωρεί στο -0,9% και τα 15,9 ευρώ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να διολισθαίνει στο -0,8% και τα 6,25 ευρώ, εξαιτίας των εκτιμήσεων για μείωση της κερδοφορίας.. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,31% και 1.395 μονάδες), η μετοχή της Reds ξεχωρίζει στο -3,7% και το 1,9 ευρώ, ενώ κατά 1,7% αυξάνεται η μετοχή της Epsilon, συνέπεια των θετικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.  Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Διατηρείται η μεταβλητότητα 

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά τη σημερινή κίνηση, εξακολουθεί να βρίσκεται καθηλωμένη κάτω του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, αδυνατώντας να παρουσιάσει μια πειστική ανοδική αντίδραση, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκτηση ενός μέρους του χαμένου εδάφους. Άλλωστε, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει προβληματικό.  

Επίμονος πληθωρισμός, υψηλό ενεργειακό κόστος, αυξημένα επιτόκια, μεγαλύτερο κόστος δανεισμού και αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης συνθέτουν ένα αρνητικό περιβάλλον, το οποίο περιορίζει τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου και δημιουργεί επιπλέον προσκόμματα στους αγοραστές.  

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, επιλεγμένα στηρίγματα μπορούν να προκύψουν, χάρη στη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων μιας σειράς εισηγμένων (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank), οι οποίες σπεύδουν να ανακοινώσουν τα μεγέθη του α’ τριμήνου του 2022 αλλά και να επικαιροποιήσουν τους στόχους για το σύνολο του έτους. 

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και στα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, με τους αναλυτές να περιμένουν τον «λευκό καπνό» από τις διαπραγματεύσεις για το μετοχικό «μέλλον» της Τέρνα Ενεργειακή, της Volterra (ΑΒΑΞ) και της Ιντρακατ. Χθες είδαμε δε, και το πακέτο που πέρασε στη Εθνική Τράπεζα (αφορούσε το 0,6% των μετοχών).  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποστρέφονται το περιττό ρίσκο, κάτι που διατηρεί την αρνητική τάση στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (887 μονάδες), με τις πρώτες στηρίξεις να βρίσκονται στις 850 – 830 μονάδες και τις πρώτες αντιστάσεις να συναντώνται στις 870 – 890 μονάδες.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,02% και τις 432 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,16%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,60% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,9%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει περίπου 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones καταγράφουν πτώση κατά 250 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διατηρούνται στα επίπεδα των 110 δολαρίων, με τα συμβόλαια WTI να βρίσκονται στο -0,9% και τα 109,25 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να καθορίζονται στο -1% και τα 112,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ενισχύεται στο +0,4% και τα 1.855 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ναυαγεί ο διαγωνισμός πώλησης, αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Ο ανασχηματισμός (που δεν βλέπω), ο Ευκλείδης «σφύριξε», η Αττική Οδός Νο2, η Volterra πάει στη ΔΕΗ και η Εθνική τράπεζα (ξανα)πουλάει… την Ευρώπη 

Eurobank Equities: Στα top-picks ο ΟΠΑΠ – Πρόβλεψη για κέρδη +163%