Απώλειες κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τα νέα δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,18% στις 506 μονάδες, αν και παρέμεινε πάνω από το όριο των 500 μονάδων. Οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους του ήταν μεικτές με τις μετοχές εταιρειών καταναλωτικών ειδών να σημειώνουν άνοδο και τις εξορυκτικές εταιρείες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε κάμψη κατά 0,11% στις 17.942 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατάφερε να κινηθεί σε θετικό έδαφος στο +0,29% και τις 8.161 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,37% φτάνοντας τις 7.743 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,29% στις 33.786 μονάδες και ο IBEX 35 στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 10.490 μονάδες μειωμένος κατά 0,66%.

Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Μπορεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή να κινήθηκε κοντά, αν και λίγο πάνω από τις προβλέψεις, ο δείκτης τιμών παραγωγού που ανακοινώθηκε σήμερα σημείωσε άλμα κατά 1,6% σε ετήσια βάση έναντι του 1,2% που περίμεναν οι αναλυτές. Αντιστοίχως σε μηνιαίο επίπεδο η άνοδος του PPI έφτασε το 0,6% αντί του προβλεπόμενου 0,3%. Μάλιστα, ο δομικός δείκτης έφτασε το 2% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μόλις λίγα 24ωρα πριν την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, στις 19-20 Μαρτίου. Μπορεί, άλλωστε, οι αγορές να θεωρούν δεδομένο ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κρατήσει για την ώρα στάση αναμονής, όμως ανησυχούν ότι η υποχώρηση του ρυθμού πτώσης του πληθωρισμού θα καθυστερήσει την… πολυπόθητη έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων.

Πραγματικά ο δείκτης FedWatchTool της CME Group που αποτυπώνει τις τάσεις μεταξύ των traders αντέδρασε άμεσα στα στοιχεία με τις πιθανότητες πρώτης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο να πέφτουν στο 64% από το 72% που ήταν στις αρχές της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση ανασχετικός παράγοντας παραμένει η αναζωπύρωση των ενεργειακών τιμών, με τις τιμές του μαύρου χρυσού να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος αναθεώρησε προς τα πάνω τα προγνωστικά για τα φετινά επίπεδα ζήτησης και προέβλεψε έλλειμμα στην αγορά δεδομένης της μειωμένης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, αναπόφευκτα έφερε και νέο άλμα στις τιμές.

Έτσι μετά και τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, η τιμή του Brent έφτασε τα 85,32 δολάρια το βαρέλι αυξημένη κατά 1,56% και η τιμή του αμερικανικού WTI παρέμεινε πάνω από το όριο των 80 δολαρίων, στα 81,26, με αύξηση κατά 1,93%.

Στον αντίποδα ο χρυσός διόρθωσε σε ποσοστό 0,84% πέφτοντας στα 2.162 δολάρια την ουγγιά. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα «έπιασε» νέο ρεκόρ στα 2.194,99 δολάρια.

Στις αγορές συναλλάγματος τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έφεραν κέρδη στο αμερικανικό νόμισμα, με το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει 0,51% στα 103,31 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0884 με το ευρωπαϊκό νόμισμα να χάνει 0,56%.

Διαβάστε ακόμη:

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια 2 φορές πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Morningstar DBRS: Tα αποτελέσματα των τραπεζών ενισχύουν το πιστωτικό προφίλ τους

Ο χρυσός η αγαπημένη επιλογή της JPMorgan – Tι «βλέπει» για την τιμή του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ