Ανοδικά ξεκίνησε το πετρέλαιο την καινούργια εβδομάδα, με τις ανησυχίες ότι τα αυξανόμενα καθημερινά κρούσματα του κορωνοϊού θα πλήξουν τη ζήτηση για 2η φορά φέτος να παραμένουν κι ενώ το ορυκτό καύσιμο βρίσκεται σε τροχιά για να καταγράψει τις πρώτες μηνιαίες απώλειες μετά τον Απρίλιο.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,2%, στα 42,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού πρόσθεσε 0,8% στα 40,58 δολάρια το βαρέλι.

«Η άνοδος των καθημερινών κρουσμάτων έχει επιταχυνθεί και ο συνολικός αριθμός είναι τώρα πολύ κοντά στα 33 εκατομμύρια. Οι χώρες με τις περισσότερες επιπτώσεις είναι οι πολυπληθείς», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Τάμας Βάργκα.

«Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός είναι το κύριο μέλημα τόσο των αξιωματούχων στον κλάδο υγείας όσο και των επενδυτών».

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ υποστήριξε σήμερα, ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σταθερή τους τελευταίους μήνες και το ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς αποκαταστάθηκε, ωστόσο προειδοποίησε για τους κινδύνους μίας 2ης έξαρσης του κορωνοϊού.

Παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για περιορισμό της παραγωγής, από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, το Ιράν και η Λιβύη παράγουν περισσότερο αργό.

«Η αύξηση της παραγωγής χαρακτηρίζεται μέτρια», ανέφερε ο αναλυτής της BNP Paribas, Χάρι Τσιλινγκουιριλαν, ​​για τις νέες εξαγωγές της Λιβύης.

«Ακόμα κι αν η Λιβύη αυξήσει γρήγορα την παραγωγή τηςστα επίπεδα πριν από τον αποκλεισμό του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, βραχυπρόθεσμα, το αργό πετρέλαιο μπορεί να μην βρει εύκολα αγοραστές».

Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο δήλωσε χθες Κυριακή ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς σε σχέση με τον 5ετή μέσο όρο κατά το α΄ τρίμηνο του 2021, πριν πέσουν κάτω από αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο του έτους.