Αγορές

Κέρδη στην Ασία – Στο επίκεντρο η ανακοίνωση μάκρο

  • newsroom


Άνοδος άνω του 1% στο Χονγκ Κονγκ

Θετικά πρόσημα επικράτησαν στις αγορές της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού καθώς το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε με την ανακοίνωση αρκετών οικονομικών στοιχείων.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη 1,34%. Πολλές εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ ανέστειλαν τις συναλλαγές τους στο ταμπλό, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων τους.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,72% ενώ ο ευρύτερος  Topix κέρδισε περίπου 0,14%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης  Kospi ενισχύθηκε κατά 0,75%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο  Shanghai composite σημείωσε άνοδο 0,67% και ο Shenzhen component κέρδισε 0,828%.

Στην Αυστραλία ο  S&P/ASX 200 κέρδισε 0,56%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,81%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο βασικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στις 5 μονάδες τον Μάρτιο από τις -10 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο δείκτης αντιπροσωπεύει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, μείον εκείνες που δήλωσαν πως οι συνθήκες ήταν μη ευνοϊκές.

Τα στοιχεία σηματοδοτούν τρία συνεχόμενα τρίμηνα βελτίωσης και ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις του Reuters για 0 μονάδες.

Στην Αυστραλία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία και εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Εκτιμήσεις του Reuters έκαναν λόγο για μείωση 1,1%. Η χώρα ανακοίνωσε επίσης εμπορικό πλεόνασμα 7,529 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Φεβρουάριο, έναντι πρόβλεψης για 9,7 δισ. δολ.. Αυστραλίας.

Στην Κίνα, ιδιωτική έρευνα έδειξε επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός PMI Caixin/Markit ανήλθε στις 50,6 μονάδες από 50,9 τον Φεβρουάριο.

Χθες, ο επίσημος μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες από 50,6 τον Φεβρουάριο.

Η διαφορά μεταξύ των δύο μετρήσεων είναι ότι ο επίσημο επικεντρώνεται σε μια μεγάλη μερίδα κρατικών και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ η ιδιωτική έρευνα της Caixin/Markit αφορά ένα μείγμα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Γεωργιάδης: «Ναι» στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για ψώνια σε εμπορικά – Κοντά το άνοιγμα της εστίασης (vid)

Briq Properties: Θέλει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 150 εκατ. το 2021

NYT: Περίπου 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J καταστράφηκαν κατά λάθος σε εργοστάσιο