Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές χρηματαγορές την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται και να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές. Ωστόσο, η πρωτοβουλία των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών να χαλαρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις των τραπεζών οδηγεί σε κέρδη τους δείκτες, με τoυς βασικούς δείκτες στην Wall Street να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα ημέρας κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Στα ασιατικά ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε κέρδη 1,13% με τη μετοχή της Softbank Group να κάνει άλμα άνω του 3%, ενώ ο ευρύτερος Topix είχε άνοδο 1,3%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδισε 0,98%.

Αντιθέτως, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 0,80%, με τη μετοχή του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Alibaba να χάνει σχεδόν 3%.

Στο μεταξύ, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 1,42%.

Συνολικά, ο MSCI για τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας είχε άνοδο 0,53%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της αυστραλιανής αεροπορικής Qantas Airways έκανε βουτιά 8% μετά την ανακοίνωση ότι ολοκλήρωσε τη διάθεση μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές αξίας περί τα 1,36 δισ. δολ. Αυστραλίας ή 936,83 εκατ. δολ. ΗΠΑ.  Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά τουλάχιστον 6.000 άτομα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι αγορές στην Κίνα έμειναν και σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

Χθες, η Wall Street έκλεισε με άνοδο μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve και άλλων ρυθμιστικών αρχών ότι θα χαλαρώσουν τους κανόνες που περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να επενδύουν σε hedge funds και σε άλλους φορείς.

Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τα τραπεζικά κέρδη μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κοντά στο μηδέν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα η Fed ανακοίνωσε ότι διέταξε τις 34 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να αναστείλουν τις επαναγορές ιδίων μετοχών και να βάλουν όρια στις πληρωμές μερισμάτων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους εν μέσω της ύφεσης που γνωρίζει η αμερικανική οικονομία.

Στο πλαίσιο των ετήσιων stress tests που διενεργεί, η Fed ανακοίνωσε ότι με βάση το χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας οι τράπεζες αναμένεται να χάσουν περίπου 700 δισ. δολ.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν πάνω από 45.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 26ης Απριλίου κατά 9.000 κρούσματα.

Το βάρος που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα μπορεί να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να αναστείλουν το άνοιγμα των οικονομιών τους. Εξάλλου, το Τέξας αποφάσισε να αναστείλει την επιθετική επανεκκίνηση της οικονομίας του.

Πάντως, όπως αναφέρει ο επικεφαλής διεθνών οικονομικών της Commonwealth Bank of Australia , Τζόζεφ Καπούρσο «αμφιβάλλουμε ότι ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα αναστρέψει την τρέχουσα ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Η εφαρμογή νέων lockdown σε επιλεγμένες πολιτείες θα έχουν πολύ μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο από διαπολιτειακά ή εθνικά lockdown».