Ανακάμπτουν τα βασικά μέταλλα, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και έναν χρόνο. Αιτία τα σημάδια ότι η κινεζική οικονομία ανακάμπτει, την ώρα που η Goldman Sachs αναφέρει ότι η διεθνής προσφορά εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

Οι πρώιμοι δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας που παρακολουθούνται από το Bloomberg υποδηλώνουν βελτίωση της κινεζικής οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο καθώς οι περιορισμοί λόγω Covid μειώνονται σταδιακά.

Ενας συνολικός δείκτης των προοπτικών σημείωσε βελτίωση μετά από δύο συνεχόμενους μήνες επιδείνωσης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα μέταλλα εξακολουθούν να βρίσκονται στην τροχιά της μεγαλύτερη βουτιάς από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, εν μέσω αυξανόμενων φόβων επιβράδυνσης της δραστηριότητας της βιομηχανίας στις μεγάλες οικονομίες. Αυτό αποτελεί μια μερική αντιστροφή από την περασμένη διετία, όταν οι τιμές των μετάλλων επωφελήθηκαν από ένα κύμα ευνοϊκών πονταρισμάτων λόγω της αισιοδοξίας που υπήρχε για αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά.

«Η απότομη πτώση των τιμών των βασικών μετάλλων τις τελευταίες εβδομάδες αντανακλά σχεδόν εξ ολοκλήρου τις πιέσεις ρευστοποίησης, παρά οποιαδήποτε επιδείνωση των θεμελιωδών συνθηκών», γράφουν σε σημείωμά τους αναλυτές. Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν έως ότου αντιμετωπιστεί η μείωση της προσφοράς ή οι «ακραίες» μειώσεις των αποθεμάτων», αναφέρουν.

Ο δείκτης LMEX που αφορά έξι βασικά μέταλλα υποχώρησε κατά 6,7% την περασμένη εβδομάδα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα Ιουνίου του 2021.

Σήμερα, ο ψευδάργυρος σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, σημείωσε άνοδο 1,1% στα 3.387 δολ/τόνο. Αιτία η μεγάλη άνοδος των premiums για γτο spot μέταλλο σε σχέση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδεικνύει τον κίνδυνο συμπίεσης της προσφοράς στο μέταλλο.

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρωσία αθέτησε την πληρωμή εξωτερικού χρέους για πρώτη φορά από το 1918

Πώς η Ευρώπη μπορεί να καταστεί ενεργειακά «πράσινη» και ανεξάρτητη έως το 2050 (πίνακες)

Πού θα πάνε φέτος το καλοκαίρι οι super rich του πλανήτη – Οι κρουαζιέρες, τα γιοτ και τα ιδιωτικά νησιά