Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες κατά 2,27%, στις 892,13 μονάδες, αδυνατώντας σε όλη την συνεδρίαση να αντισταθεί στις ρευστοποιήσεις που προχώρησαν οι επενδυτές τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων κατά την διάρκεια της ημέρας ακολουθώντας την πορεία των Διεθνών αγορών και των κλυδωνισμών από την ενδεχόμενη κατάρρευση της Evergrande στην Κίνα.

Η αφορμή για το sell off στο οποίο το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν δείχνει ικανό να αντιδράσει, έρχεται από το εξωτερικό, καθώς Ευρώπη και Wall Street που ήδη βρίσκονται σε διορθωτική τροχιά το τελευταίο διάστημα, επιβαρύνονται από τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες συνέπειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergarden, αλλά παράλληλα προβληματίζονται και από την πιθανότητα κατά τη διήμερη συνεδρίαση της FED να έχουμε αλλαγή στάσης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Το ντόμινο των παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων που προκαλεί δε η συμφωνία AUCUS μεταξύ ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας, προσθέτει μια ακόμη σοβαρή αφορμή για τους επενδυτές να μειώσουν θέσεις.

Τώρα στο μέτωπο του πληθωρισμού φαίνεται να είναι και απόρροια εκτός από την άνοδο μεταφορών, βασικών μετάλλων και ενέργειας αλλά παράλληλα και από την σημαντική κινητικότητά στην αγορά, κάτι που είχε να δει αρκετά χρόνια. Σίγουρα ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παίζει τον ρόλο του χωρίς να ξέρουμε το που θα οδηγήσει στο μέλλον.

Όσον αφορά την Evergande η εταιρεία έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης και προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο τραπεζικός δείκτης για άλλη μια συνεδρίαση απέδειξε ότι αποτελεί τον “μεγάλο ασθενή” του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προφανώς δεν συμμερίζονται την άποψη ότι τα χειρότερα για τον κλάδο ανήκουν στο παρελθόν. Η απίσχναση (dilution) λόγω των ΑΜΚ (ολοκληρωμένων και προεξοφλούμενων) συνεχίζει να πιέζει τις τραπεζικές αποτιμήσεις, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το πώς τελικά θα βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Πλέον το έργο των bulls της αγοράς γίνεται απαιτητικότερο, καθώς ο Γενικός Δείκτης απώλεσε σπουδαία ευκαιρία να βρεθεί σε νέα εξαετή υψηλά – δεν εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκή διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία (ιστορικά ρεκόρ στους ξένους δείκτες-σηματωρούς) ούτε τη μείωση του ελληνικού country risk (όπως αυτή απεικονίζεται στην απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε απώλειες κατά 2,32% και έκλεισε στις 2.155,78 μονάδες, η Εθνική και η Alpha bank με 5,68% και 4,27% αντίστοιχα σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες και ακολούθησαν η ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ με απώλειες άνω του 3% και Eurobank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Aegean, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν με απώλειες άνω του 2% ενώ ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Τιτάνας, ΟΛΠ, Σαράντης, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα: 

Moody’s: Αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες – Θετικό το οutlook

Mικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ξεκινά το πρόγραμμα στήριξης – Ποιες περιοχές αφορά

Γιατί τώρα όλοι «θέλουν» Ελλάδα – 10 δισ. ευρώ τα deals από την αρχή του 2021