Τράπεζες

Moody’s: Αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες – Θετικό το οutlook

  • newsroom


Σε Β2 από Caa1 η αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank - Σε B3 από Caa2, της Τράπεζας Πειραιώς - Eurobank Equities: Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες

Η Moody’s αναβάθμισε την 20η Σεπτεμβρίου τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς. Ειδικότερα, o οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και της Πειραιώς σε B3 από Caa2, ενώ το οutlook και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικό.

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (Counterparty Risk Assessments – CRA) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Ba3 από B1 και της Πειραιώς σε B1 από B2. Ακόμη, αναβάθμισε τη βασική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας (BCA) της Εθνικής Τράπεζας, της Αlpha Bank και της Eurobank σε Β3 από Caa1, και της Πειραιώς σε Caa1 από Caa2.

Τι αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του

«Οι σημερινές αξιολογήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν κυρίως από τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων κερδών τους, παράγοντες που ασκούν ανοδική πίεση στις βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους (BCA)».

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου των καταθέσεων τους αντανακλά τις πρόσφατες και τις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων τους στο πλαίσιο των MREL (ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμων στοιχείων παθητικού) έως το τέλος του 2025, «οι οποίες θα αλλάξουν τη διάρθρωση του παθητικού των τραπεζών και θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα μαξιλάρια για την προστασία των καταθετών».

Όσονα αφορά το θετικό outlook αντανακλά στην εκτίμηση του Moody’s ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας.

«Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στα επόμενα τρίμηνα, αν οι τράπεζες διατηρήσουν τα εύρωστα κεφάλαια και ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας παράλληλα πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους με την περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων και με την αξιοποίηση των προοπτικών αύξησης των πιστώσεων και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Διαβάστε ακόμη:

Σε κλοιό πιέσεων οι διεθνείς αγορές – «Κοκτέιλ φόβου» λόγω Evergrande, tapering, πληθωρισμού

efood: Πόσο υποχώρησαν οι παραγγελίες μετά το κύμα «ψηφιακού ακτιβισμού»

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις της εφορίας