(τελευταία ενημέρωση 10:05)
Επιφυλακτικά αντέδρασαν οι ασιατικές αγορές στον απόηχο των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράν το Σαββατοκύριακο, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί εκτεταμένος πανικός στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι αναλυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να επηρεάσει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.
Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,13% στις 38.354,09 μονάδες, ο χρηματιστηριακός δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας με απώλειες 0,24% στις 3.014,47 μονάδες και ο Taiex της Ταϊβάν υποχώρησε 1,42% στις 21.732,02 μονάδες.
Οι χώρες αυτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο που εισάγεται μέσω των Στενών του Ορμούζ, μιας βασικής εμπορικής οδού για το πετρέλαιο, την οποία το Ιράν θα μπορούσε να κλείσει σε αντίποινα για την επίθεση των ΗΠΑ.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με άνοδο 0,57%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας με άνοδο 0,37% στις 3.861 μονάδες. Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε τη μέρα με πτώση 0,36% στις 8.474,9 μονάδες.
Στην Ινδία, ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 σημείωσε πτώση 0,57% στις 23.664,86 μονάδες, ενώ ο δείκτης Sensex του Χρηματιστηρίου της Βομβάης υποχώρησε 0,73% στις 81.805,28 μονάδες. Τα futures των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν επίσης πτώση ως απάντηση στα χτυπήματα.
Τα futures του S&P 500 υποχώρησαν κατά 0,4% και τα futures του Nasdaq σημείωσαν πτώση 0,6%, ενώ το αμερικανικό δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3%.
Το Ιράν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον πλανήτη, έχει απειλήσει να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, σε μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ότι θα πλήξει τη Δύση. Το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου περνάει από το Στενό που μοιράζεται το Ιράν με το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το ιρανικό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει να το κλείσει και η απόφαση εναπόκειται πλέον στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ένα όργανο του οποίου ηγείται ένας διορισμένος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οποιαδήποτε διαταραχή στον εφοδιασμό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία, ανεβάζοντας τις τιμές του αργού και επιφέροντας βαρύ πλήγμα σε μεγάλους εισαγωγείς όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία. «Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και πολλά εξαρτώνται από το αν η Τεχεράνη θα επιλέξει μια συγκρατημένη αντίδραση ή μια πιο επιθετική πορεία δράσης», δήλωσε σε σχόλιό του ο Kristian Kerr, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της LPL Financial στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.
Διαβάστε ακόμη
Πετρέλαιο: Αλμα έως και 5,7% στις τιμές – Τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Σε «κόκκινο συναγερμό» Αθήνα – Βρυξέλλες μετά το αμερικανικό πλήγμα στο Ιράν
Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Προκρίνεται η λύση επιδότησης στην ισοτιμία μετατροπής σε ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.