Υπό δοκιμασία τίθεται η ηρεμία στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, καθώς μια πιθανή υποβάθμιση στην κατηγορία «σκουπίδια» μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας, σε μια χρονική περίοδο, η οποία ήδη στιγματίζεται από τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ).

Το πρώτο σημαντικό τεστ έρχεται σε λίγες ώρες, με τον οίκο Moody’s να αναμένεται να δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας. Και το βλέμμα όλων στρέφεται στο αν θα υπάρξει υποβάθμιση από το τωρινό «Baa3».

Μια επί τα χείρω αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον αμερικανικό οίκο σημαίνει ότι η Ιταλία θα κατέλθει στην κατηγορία «σκουπίδια», δηλαδή εκεί που ήδη βρίσκονται τόσο η Ελλάδα, όσο και πολλές αναδυόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία.

Τυπικά, πάντως, ακόμη και στην περίπτωση υποβάθμισης από τον Moody’s, η Ιταλία θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στην κατηγορία του «investment grade», χάρη στους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης, Standard & Poor’s και Fitch, οι οποίες αμφότεροι δίνουν στη γειτονική χώρα υψηλότερη αξιολόγηση.

Σε πρόσφατο report της, η Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι η Ιταλία είναι η μοναδική αναπτυγμένη χώρα, η οποία κινδυνεύει να απολέσει την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τη Citigroup, μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις και στους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι κατά παράδοση, πάντως, είναι λιγότερο φειδωλοί στις αξιολογήσεις τους.

Ο Fitch, ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ» -μία βαθμίδα άνω του Moody’s– διατηρώντας το outlook σε σταθερό. Το ίδιο έπραξε και ο S&P.

Η ώρα της πληρωμής

Τα προβλήματα, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι «ζώνουν» ολοένα και περισσότερο τη Ρώμη, ανεξαρτήτως των κινήσεων των οίκων αξιολόγησης.

Η ΕΚΤ, πολύ σύντομα, θα ξεκινήσει να ζητάει από τις τράπεζες την αποπληρωμή των φθηνών δανείων της πανδημικής περιόδου, συνολικού ύψους 500 δισ. δολαρίων. Και οι ιταλικές τράπεζες καλούνται να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο, ενόσω το κόστος δανεισμού συνεχίζει να αυξάνεται, ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων.

«Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, οι οποίοι μάς καθιστούν επιφυλακτικούς για την Ιταλία» σχολιάζει ο Νίκολας Φόρεστ, αναλυτής στην Candriam SA. «Η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί ανθεκτική, αλλά οι δημοσιονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές για την Ιταλία» προσθέτει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται σήμερα στο 4,313%. Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση, ξεπερνούν τις 185 μονάδες βάσης.

Για να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω μεγέθη, αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας, αυτήν την στιγμή, ανέρχεται στο 4,010%, με τα spreads να καθηλώνονται στην περιοχή των 150 μονάδων βάσης.

Μια πιθανή υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τον Moody’s, δε, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να ανοίξει την «ψαλίδα» των spreads μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας κατά έως 50 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, για την Ιταλία και τις υπόλοιπες ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, εφόσον δεν υπήρχε το εργαλείο του TPI, το οποίο συνιστά έναν μηχανισμό της ΕΚΤ για την άμβλυνση των μεγάλων διαφοροποιήσεων στις ομολογιακές αποδόσεις εντός του ευρώ.

Χωρίς το TPI, εξηγεί η επενδυτική τράπεζα Mizuho, τα ιταλικά spreads θα είχαν φθάσει στις 250 έως και τις 300 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που χρειάζεται τώρα η Ιταλία είναι να επιταχύνει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να περιορίσει το ποσοστό χρέους, το οποίο σήμερα βρίσκεται «αγκυροβολημένο» στο 140% του ΑΕΠ.

Όμως, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δυσκολεύεται να διοχετεύσει στην οικονομία τα δεκάδες δισεκατομμύρια δανείων και χορηγήσεων της Ε.Ε., τα οποία αντιστοιχούν στο μερίδιο της Ιταλίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τα… Καρούμπαλα του ΣΥΡΙΖΑ, το ρετιρέ των 28 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, οι μπίζνες του Β. με Nova και του Π. με οπτικές ίνες και ο μάνατζερ που… έχασε το τρένο

Οικογένεια Μαρτίνου: Από τη Γλυφάδα, στους ισχυρούς της παγκόσμιας ναυτιλίας με 290 πλοία και ιστορία 50 ετών

Norman Foster: το ιερό τέρας της αρχιτεκτονικής – Το έργο του, οι Έλληνες συνεργάτες του και τα σχέδιά του για το Ελληνικό

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ