Σαφές μήνυμα προς την Ιταλία στέλνει ο οίκος Moody’s, ο οποίος προειδοποιεί ότι η αξιολόγηση της γειτονικής χώρας είναι πιθανό να υποβαθμιστεί, θέτοντας σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλία βρίσκεται στο «Baa3» με αρνητικό outlook, δηλαδή μόλις ένα «σκαλί» άνω της κατηγορίας «σκουπίδια».

«Η μειωμένη ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης ενδεχομένως θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική της θέση» τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Η επόμενη αξιολόγηση του Moody’s για την Ιταλία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Μαΐου. Το outlook βρίσκεται σε αρνητικό από τον Αύγουστο, δηλαδή λίγο πριν η Τζόρτζια Μελόνι αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Η Ιταλία, αναφέρεται στο επίμαχο report, αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο γύρω από την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αναθέρμανση της αναπτυξιακής προοπτικής, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το καμπανάκι του Moody’s αντανακλάται και στην αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου βρίσκεται στο 4,33%, ενώ τα spreads (απόκλιση από την απόδοση των γερμανικών τίτλων) υπερβαίνουν τις 185 μονάδες βάσης. Τα εν λόγω μεγέθη είναι χειρότερα από τα αντίστοιχα της Ελλάδας (4,2% και 175 μονάδες βάσης), παρότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα.

Italy's Risk Premium Suggests Investors Looking Past Risks | Spread between Italy and Germany's 10-year yields has been stable

Μια πιθανή υποβάθμιση από τον Moody’s, ο οποίος βέβαια θεωρείται ο πλέον συντηρητικός οίκος αξιολόγησης, αναμφίβολα, θα συνιστά πλήγμα για το προφίλ της Ιταλίας, η οποία θα δει τα ομόλογά της να χαρακτηρίζονται ως «σκουπίδια».

Πάντως, ο Standard & Poor’s, την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ», η οποία είναι δύο «σκαλιά» άνω της «μη επενδυτικής» βαθμίδας και ένα «σκαλί» άνω της αξιολόγησης του Moody’s. Το ίδιο έκανε και ο Fitch Ratings.

Ας σημειωθεί ότι και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Moody’s είναι ο πλέον «φειδωλός» οίκος αξιολόγησης, διατηρώντας τη χώρα μας τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας. Την ίδια ώρα, Fitch – S&P – DBRS τοποθετούν τη χώρα μόλις ένα «σκαλί» πριν το investment grade.

Διαβάστε ακόμα

Η φορολογική υπόθεση που… πάει βόλτα, το ντέρμπι Περιστέρη – Γρύλλου κατά Γκριμάλντι και η Louis Vuitton πάει στην Amanzoe

Το story πίσω από το νέο 5* τουριστικό project των 182 εκατ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία (pics)

Ράντσο, κήποι και ελευθερία: 7 εντυπωσιακά θεματικά πάρκα για τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ