Την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των δυσμενών εξελίξεων στο διεθνές ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.

Η παραγωγή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ ταυτόχρονα οι προοπτικές για τη ζήτηση βαίνουν μειούμενες, κάτι το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο της αγοράς.

Αποτέλεσμα είναι οι τιμές των συμβολαίων WTI και Brent να βρίσκονται μόλις στα 71 και στα 75 δολάρια/βαρέλι, αντίστοιχα, χάνοντας σχεδόν 4% μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Κι αυτό, παρά το ριμπάουντ κατά 2% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πλέον το αρνητικό σερί για τον «μαύρο χρυσό» εκτείνεται σε επτά συνεχόμενες εβδομάδες, κάτι το οποίο έχει να συμβεί από το 2018.

Αυτήν την στιγμή, δε, οι απώλειες από τα πρόσφατα υψηλά των 100 δολαρίων/βαρέλι ανέρχονται σε περίπου 25%, με τις τιμές να βρίσκονται σταθερά στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Στο μεταξύ, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, οι οποίες αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων παγκοσμίως, κάλεσαν τα κράτη – μέλη του OPEC+ να συμμετάσχουν στη συμφωνία για τεχνητή μείωση της παραγωγής, με στόχο την ανάκαμψη των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την αθροιστική μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια για το α’ τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, η αγορά εμφανίζεται δύσπιστη ως προς την υλοποίησή της, εκτιμώντας ότι ορισμένα κράτη – μέλη του καρτέλ δεν θα τηρήσουν τη δέσμευση για περικοπή της προσφοράς.

Σε μία ακόμη απογοητευτική ένδειξη για τις προοπτικές του «μαύρου χρυσού», οι εισαγωγές αργού στην Κίνα -Νο.1 αγοραστή πετρελαίου παγκοσμίως- υποχώρησαν κατά 9% τον Νοέμβριο, καθώς τα υψηλά αποθέματα, η αδύναμη οικονομία και η επιβράδυνση των παραγγελιών από ανεξάρτητα διυλιστήρια συνέχισαν να πλήττουν τη ζήτηση.

Στον αντίποδα, η παραγωγή στις ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με τις αντλίες εξόρυξης στα σχιστολιθικά κοιτάσματα να δουλεύουν στο… φουλ, ρίχνοντας έτι περισσότερο τις τιμές και συμβάλλοντας στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Loft ισόγεια και διαμερίσματα «τσέπης», η νέα μόδα στο real estate (pics + πίνακας)

«Κεραμίδα»… ΤΑΠ στους αγοραστές ακινήτων

«Κόφτης» στα έργα λόγω έλλειψης πόρων – Γιατί οι υποδομές της χώρας γίνονται όλο και πιο ακριβές

Τι θα απογίνει ο Μπάφετ χωρίς το δεξί του «χέρι»;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ