Με «σπασμένα» τα φρένα συνεχίζουν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η μείωση του πολιτικού ρίσκου, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και η προσδοκία αποεπένδυσης του δημοσίου παρέχουν ισχυρά στηρίγματα στους τίτλους των συστημικών ιδρυμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλαδικός δείκτης, μετά το +12,4% της Δευτέρας, διευρύνεται σήμερα κατά σχεδόν 3% και επιστρέφει άνω των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2016.

Η μεγάλη κερδισμένη της ημέρας είναι η Alpha Bank, η οποία εκτοξεύεται κοντά στο +5% και το 1,43 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο υψηλό έτους του 1,48 ευρώ. Κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο χθεσινό report της Deutsche Bank, η οποία αναθεώρησε την τιμή – στόχο για την ελληνική τράπεζα στο 1,70 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank αναρριχάται στο +4% και το 1,6 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο +2,7% και τα 2,76 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τη Δευτέρα έκανε ράλι 15%, σήμερα σπεύδει να αφομοιώσει τα υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να ανέρχεται στο +0,5% και τα 6,2 ευρώ.

Αθροιστικά, ο τζίρος και των τεσσάρων μετοχών αγγίζει τα 23 εκατ. ευρώ, παρότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει συμπληρώσει μόλις 1,5 ώρα συνεδρίασης.

Όπως είναι σαφές από το διήμερο ράλι, οι τράπεζες συγκαταλέγονται στις μεγάλες ωφελημένες των πρόσφατων εκλογών, με τη διαφαινόμενη νίκη της γαλάζιας παράταξης στις δεύτερες κάλπες (πιθανώς 25/6) αφενός να σηματοδοτεί τον τερματισμό των πολιτικών ρίσκων, αφετέρου να επιταχύνει την πορεία προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Την ίδια στιγμή, η παραμονή της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση φαίνεται ότι θέτει σε άμεση τροχιά την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε την ισχυρή κερδοφορία του κλάδου, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προλειαίνοντας το έδαφος για την επιστροφή στην πολιτική των μερισμάτων, έπειτα από αρκετά χρόνια (σήμερα ανακοινώνει μεγέθη η Εθνική Τράπεζα).

Παρά την πρόσφατη άνοδο, δε, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με τις τράπεζες της Ευρώπης, έχοντας μεγάλα περιθώρια ανόδου.

«Είμαστε σχετικά εποικοδομητικοί στις ελληνικές τράπεζες με συστάσεις αγοράς (buy) σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, υπολογίζοντας τη μέση απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 12% / 10% το 2023 και 2024 (από 8% το 2022), με περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) σε 14,6% / 15,4% (από 13,7%)» αναφέρει η Goldman Sachs, σε σημερινό της report.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι αναμένεται ένας συνδυασμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ (2,6% / 1,5% το 2023 και το 2024 σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι περίπου 0,7% / 1,3% που είναι η εκτίμηση για την Ευρώπη) και στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οποίος θα οδηγήσει στην αύξηση κατά μέσο όρο 5% ετησίως των εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της Ευρωζώνης, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% στην ΕΕ). Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο όρο NPE το 6% το 2022.

Όλες αυτές οι προσδοκίες, πέραν των μετοχών, αντανακλώνται και στις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων, με τους τίτλους AT1 να υποχωρούν κατά περίπου 30 – 50 μονάδες βάσης και τους τίτλους Senior Preferred κατά 10 – 20 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμα

Οι δημοσκόποι… τα έπαιξαν, το Μαξίμου ετοιμάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ «βουρλίζεται», το ΠΑΣΟΚ… ερωτάται και η αγορά ανασταίνεται!

Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο «ολικής επαναφοράς» του ΠΑΣΟΚ

Goldman Sachs: Οι μετεκλογικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ