Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των προσδοκιών για διπλωματική λύση στο θρίλερ του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και της επαναφοράς των lockdowns στην κινεζική οικονομία. 

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 6,7% και διαμορφώνεται στα 101,97 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τα επίπεδα των 100 δολαρίων. Παράλληλα, η τιμή του Brent πέφτει κατά 6,2% και καθορίζεται στα 105,66 δολάρια ανά βαρέλι. 

Κίεβο και Μόσχα ξεκίνησαν εκ νέου τις ειρηνευτικές διαδικασίες (θα συνεχιστούν και αύριο), με τους αναλυτές να αισιοδοξούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες. Πάντως, προς ώρας, η ουκρανική πρωτεύουσα παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. 

Την ίδια ώρα, στις καθοδικές πιέσεις σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει η απόφαση της Κίνας να επαναφέρει τα τοπικά lockdowns, ως απόρροια των παροδικών εξάρσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή (μετά τις ΗΠΑ). 

Στο μεταξύ, οι ρωσικές ροές πετρελαίου και αερίου συνεχίζονται κανονικά, με την ημερήσια παραγωγή να διαμορφώνεται σε 11,1 εκατ. βαρέλια μέσα στον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου διεθνώς, καλύπτοντας το 7% των παγκόσμιων ημερήσιων αναγκών (7 εκατ. βαρέλια ημερησίως). 

Σε πτώση βρίσκεται και η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα συμβόλαια ενός μήνα στο Άμστερνταμ υποχωρούν κατά 11% και διαμορφώνονται στα 116,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που έρχεται να προστεθεί στην πτώση κατά 32% της προηγούμενης εβδομάδας.  Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια ενός μήνα στη Γερμανία, βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για 5η διαδοχική ημέρα, καθώς διολισθαίνουν κατά 12% και καθορίζονται στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα.   

Καθοδικές τάσεις παρατηρούνται, επιπλέον, στην αγορά των μετάλλων, με την τιμή του χρυσού να μειώνεται κατά 1,33% και να βρίσκεται στα 1.958 δολάρια ανά ουγγιά. Απώλειες κατά 3% σημειώνουν, επίσης, τα συμβόλαια σε ασήμι και πλατίνα, ενώ το παλλάδιο κατρακυλάει στο -14% και τα 2.400 δολάρια, στη μεγαλύτερη ημερήσια κάμψη του 2022. Η τιμή του χαλκού, τέλος, διαπραγματεύεται στο -2,2% και τα 4,52 δολάρια. 

Διαβάστε επίσης

Eurogroup: Ιούνιο το «πράσινο φως» για έξτρα μέτρα στήριξης και παροχές

Οι εκλογές (που δεν έρχονται πριν) το Φθινόπωρο, ο ερωτευμένος του Ψυχικού, το δράμα με τα σαπούνια και το θαύμα της Ίου

Η κληρονομιά που άφησε πίσω του o Δημήτρης Κοντομηνάς – Σήμερα η εξόδιος ακολουθία στην Ύδρα