Νέα επιδείνωση εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να θωρακίσουν τις θέσεις τους, μετά τη μη επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά να επιστρέφει στις 800 μονάδες, σβήνοντας ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες κατά 2,20% και διαμορφώνεται στις 804 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (822,97 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 24 μονάδες (από 804,51 έως 828,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και να προσεγγίζει τα 42 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο σχεδόν δίωρο.

Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις, για ακόμη μία φορά, παρατηρούνται στις τραπεζικές μετοχές, καθώς η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει κατά 5,3% και βρίσκεται στo ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. Απώλειες κατά τουλάχιστον 4% εμφανίζουν και οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Πειραιώς – Eurobank.

Από εκεί και πέρα, στα μη τραπεζικά blue chips, κάμψη κατά τουλάχιστον 2% σημειώνουν οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Οι μοναδικές εταιρείες του FTSE Large Cap, οι οποίες αντέχουν στις πιέσεις, είναι οι Σαράντης και ΟΛΠ, οι οποίες ενισχύονται κατά 2,4% και κατά 0,2%, αντίστοιχα.

Ανησυχία για την Ουκρανία

Οι επενδυτές, μετά το χθεσινό ξέσπασμα, το οποίο επανέφερε τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα άνω των 820 μονάδων, εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις. Γι’ αυτό, εξάλλου, η αδυναμία επίτευξης προόδου στις σημερινές επαφές Κιέβου – Μόσχας, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Τουρκία, επιδεινώνει σημαντικά το κλίμα, επαναφέροντας τους πωλητές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του πετρελαίου επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα, με την αξία του αμερικανικού αργού να αυξάνεται κατά 4% και τα 113 δολάρια ανά βαρέλι και την αξία του Brent να ενισχύεται κατά 3,8% και τα 116 δολάρια ανά βαρέλι.

Την ίδια ώρα, σημαντικές απώλειες εμφανίζουν και οι αγορές της Ευρώπης, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά σχεδόν 2%, ενώ πτώση άνω του 3% παρουσιάζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Στη Wall Street, τα συμβόλαια του Dow Jones «πέφτουν» κατά περίπου 350 μονάδες.

Χωρίς επίδραση η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Πέραν των γεωπολιτικών προκλήσεων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθενται και οι σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έδωσε μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Η Κριστίν Λαγκάρντ διατήρησε αμετάβλητα τα μηδενικά επιτόκια, αν και έσπευσε να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος APP. Όσον αφορά το πανδημικό πρόγραμμα PEPP, επιβεβαίωσε τον τερματισμό του στα τέλη του Μαρτίου.

Βέβαια, όλα αυτά θα αξιολογηθούν εκ νέου στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ο αντίκτυπος της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης επηρεάζει την πορεία του πληθωρισμού. Σήμερα, άλλωστε, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 7,2% τον Φεβρουάριο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο από το 1996. Σε συνδυασμό δε, με τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, η ανησυχία για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού είναι κάτι παραπάνω από διάχυτη.

Εκτός της ΕΚΤ, σήμερα έχουμε και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα συμφωνηθεί μια κάποιας μορφής κοινή χρηματοδότηση, μέσω της ενιαίας έκδοσης/ανάληψης χρέους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «η μεταβλητότητα ήλθε για να μείνει, λόγω του υψηλού γεωπολιτικού κινδύνου, ενώ προσοχή χρειάζεται και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, λόγω της διαγραφής των ρωσικών μετοχών. Σύμφωνα με τον Οίκο, θα επηρεαστούν όλοι οι δείκτες και μεταξύ αυτών ο Standard Greece. Πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει αντικατάσταση μετοχών, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες ελληνικές μετοχές ή θα αυξηθεί η στάθμιση των μετοχών που μένουν μετά τη διαγραφή».

Η «ατυχία» της ελληνικής αγοράς έχει να κάνει και με το ότι κάποια ενεργά Ξένα Επενδυτικά Κεφάλαια, μικρού σχετικά μεγέθους, που επενδύουν στις Αναδυόμενες Αγορές, είναι υποχρεωμένα να εμφανίσουν τις θέσεις τους σε ρωσικές μετοχές σε μηδενική αποτίμηση, εφόσον έχει παύσει η διαπραγμάτευσή τους. Αυτόματα η αποτίμηση στις μετοχές που έχουν στην Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερη στάθμιση και οι τοποθετήσεις τους θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε ποσοστά κάτω από 10%, επί του συνόλου του συνολικού επενδεδυμένου χαρτοφυλακίου, βάσει του διαχειριστικού καταστατικού τους. Την ίδια στιγμή οι ρευστοποιήσεις μεριδίων βγάζουν μια επιπλέον προσφορά μετοχών και σε συνδυασμό με τις «ανοικτές» θέσεις που είναι εκτεθειμένες σε «margin calls» εντείνουν τις πιέσεις.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις 820 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 810 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 805, 777 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 749 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 855, 891 – 902 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 940 – 944 (gap) και 973 μονάδες (ημερήσιο stop short).  

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης οι στηρίξεις στις 1967 – 1959, 1930 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 1911 – 1907, 1899 και 1850 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2090, 2157 – 2177 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2200, 2231, 2305 (gap) και 2324 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Στο εσωτερικό μέτωπο, ταυτόχρονα, σήμερα αναμένονται τα εταιρικά αποτελέσματα της Eurobank, η οποία ανοίγει τον χορό των τραπεζικών μεγεθών για το 2021. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Ας σημειωθεί ότι η προθεσμία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου.   

Απώλειες άνω του 4% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων πιέσεων, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει κατά 4,4% και να διαμορφώνεται στις 534 μονάδες, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών ισχυρών κερδών. Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις ασκούνται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία χάνει άνω του 5% και οπισθοχωρεί στο ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. Κατά 4,8% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στα 2,7 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει κατά 4,7% και «πέφτει» στο 1,22 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο -4,1% και το τεχνικό σημείο του 0,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank –5,30% 1,00 ευρώ
  • Eurobank –4,13% 0,805 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,85% 2,72 ευρώ
  • Πειραιώς -4,73% 1,2290 ευρώ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Mytilineos χάνουν τουλάχιστον 2%, ενώ στην κορυφή των απωλειών βρίσκονται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ, οι οποίες υποχωρούν κατά σχεδόν 3%. Η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola επανέρχεται σε καθοδική τροχιά, διολισθαίνοντας κατά 1,5% και τα 18,7 ευρώ. Στον αντίποδα, τα θετικά πρόσημα διατηρούν οι μετοχές των Σαράντης και ΟΛΠ. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Autohellas – ΑΒΑΞ ξεχωρίζουν στο -3%, με τη μετοχή της Cenergy να έπεται στο -2,7%. Συνολικά, έως αυτή την ώρα, 16 μετοχές κινούνται ανοδικά, 76 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 παραμένουν αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμη:

Χρυσός: Έχασε τα 2.000 δολάρια με πτώση 2,7%

Το «καρφί» των εργολάβων, ο «ένας» της Καβάλας και ο κανένας της ΛΑΡΚΟ, το κοσμικό τριήμερο – τα δυο καλά και το ένα μυστήριο

Ακρίβεια: Και μειώσεις στον φόρο καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση