Ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ανακοίνωση νέων οικονομικών στοιχείων σήμερα από μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, η αγορά εστιάζει στις εμπορικές εξελίξεις μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η σύναψη μιας περιορισμένης συμφωνίας με την Κίνα θα πρέπει να περιμένει για μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2020.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε γαλλικά εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Βραζιλία και Αργεντινή. Κι όλα αυτά, την ώρα που πολλοί ήλπιζαν ότι ΗΠΑ και Κίνα θα ήταν ίσως σε θέση να αποκλιμακώσουν τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,98%  στις 402,39 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό έδαφος.

Η εικόνα στους μεγαλύτερους δείκτες αυτή την ώρα (13:50) διαμορφώνεται ως εξής:

Τα βλέμματα των αγορών είναι και στο Λονδίνο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για την 70η επέτειο της στρατιωτικής συμμαχίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ, πριν το γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Ευρώπης έδειξαν κέρδη λίγο μετά την εναρκτήρια καμπάνα, με τους δύο τομείς να γυρνούν γύρω από το 0,9%.

Εξετάζοντας μεμονωμένες μετοχές, ενδεικτικά, η Ιταλική Atlantia αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του πρωινού εμπορίου, ενώ έρχεται δεύτερη σε σχέση με την JP Morgan να αναβαθμίζει τη σύσταση της μετοχής από “overweight” σε “neutral”. Οι μετοχές της εταιρείας που βρίσκεται στο Μιλάνο, αυξήθηκαν πάνω από 2% στις ειδήσεις.

Τέλος, η γαλλική Orange κατρακύλησε στον πάτο του δείκτη, με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι σκοπεύει να ακολουθήσει τα χνάρια των αντιπάλων εταιρειών, δημιουργώντας δηλαδή κινητές κεραίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει, βλέποντας τις μετοχές της να βυθίζονται πάνω από 4%.

Ευρωζώνη (PMI): Στάσιμη η πραγματική οικονομία – η ατονία επεκτείνεται

Η ύφεση στη μεταποίησης επεκτείνεται και σε άλλους τομείς στην Ευρωπαϊκής οικονομίας με αποτέλεσμα η συνολική οικονομία της Ευρωζώνης μόλις που καταφέρνει να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ενώ ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit σταθεροποιήθηκε το Νοέμβριο στις 50,6 μονάδες, πάνω από την προηγούμενη ένδειξη των 50,3 μονάδων, παραπέμπει σε ρυθμό ανάπτυξης μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο. Είναι η πιο αναιμική επίδοση από την χρονιά που η Ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση το 2013.

Η ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι μειώνεται η δυναμική του κλάδου των υπηρεσιών – που είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης φέτος. Η παραγωγή των εργοστασίων συρρικνώθηκε για δέκατο μήνα.