(last update 17.10) Μικρές διακυμάνσεις παρατηρούνται την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο αναμένεται να κλείσει τρεις ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο (20.00 ώρα Ελλάδας). Οι επενδυτές, όπως φαίνεται από την έναρξη της συνεδρίασης, επιδίδονται σε επιλεγμένες κινήσεις, στη σκιά των νέων εκτιμήσεων για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται ήπια κατά 160 μονάδες ή κατά 0,48% και διαμορφώνεται στις 34.354 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, αυξάνεται οριακά στο +0,07% και τις 4.029 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται στο -0,39% και τις 11.241 μονάδες. 

Οι σημερινές συναλλαγές λαμβάνουν χώρα, στον απόηχο των προσδοκιών για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που εν ολίγοις σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, θα αρχίσει σταδιακά να περιορίζει το μέγεθος της μηνιαίας αύξησης των επιτοκίων. 

Αυτό είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει να συμβαίνει από τη συνεδρίαση της 13ης – 14ης Δεκεμβρίου, όταν οι Αμερικανοί τραπεζίτες αναμένεται να αναθεωρήσουν το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης και όχι κατά 75, όπως ακριβώς συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. 

Η εν λόγω εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, συνιστά θετική «είδηση» για την οικονομία, η οποία παραδοσιακά «εχθρεύεται» τα υψηλά επιτόκια (αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο 3,75% – 4%). Κι αυτό, διότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του κόστους δανεισμού.  

Από την άλλη πλευρά, τα διαδοχικά lockdowns στην Κίνα εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο επενδυτικό κλίμα, δεδομένου ότι μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η ασιατική χώρα, ως απόρροια των κρουσμάτων Covid, εφαρμόζει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής», η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις τελευταίες ημέρες οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης, με τον Dow Jones να υπερέχει του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών (50άρης) κατά 9,1%. Ένα ποσοστό, το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2020. Άλλωστε, μόνο τον Νοέμβριο, η θετική μεταβολή καθορίζεται στο +4,5%. 

Από τις αρχές του έτους, ωστόσο, το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, καθώς οι φόβοι για τον ιστορικό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομίας έχουν αφήσει βαρύ «σημάδι» στην αμερικανική αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά το πρόσφατο rebound, ο Dow Jones εξακολουθεί να χάνει 6,5%, o S&P 500 16% και ο Nasdaq 28%. 

Ας σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι συντομότερης διάρκειας, καθώς οι δείκτες θα κλείσουν στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), δηλαδή τρεις ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ως απόρροια της Black Friday. Την Πέμπτη δε, η αγορά παρέμεινε εντελώς κλειστή, λόγω της αργίας των Ευχαριστιών.  

Διαβάστε επίσης

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής 

Black Friday και στα ταξίδια: Από την Aegean και τη Sky Express μέχρι την Grecotel και την booking.com

Τι γεύση έχει η χρυσή μπριζόλα του Salt Bae; H αλήθεια για τον βρώσιμο χρυσό