Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επεξεργάζονται ακόμη τα νέα μηνύματα των κεντρικών τραπεζιτών, που κατά την παρουσία τους στο τριήμερο οικονομικό φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία στάθηκαν στην ανάγκη να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στη μείωση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Κάτι που σημαίνει παρατεταμένη συντήρηση της περιοριστικής πολιτικής.

Ο Stoxx 600 προσπάθησε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος και τα κατάφερε έστω και με μικρή άνοδο 0,13% στις 456 μονάδες. Ωστόσο, οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους ήταν διαφορετικές με τις εταιρείες λιανικής να ενισχύονται και τις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου να υποχωρούν.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,01% στις 15.946 μονάδες, καθώς η αγορά προβληματίστηκε από τα νέα δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού. Αντιθέτως, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 7.312 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κάμψη ύψους 0,38% στις 7.471 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,05% στις 27.928 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.510 μονάδες αυξημένος κατά 0,31%.

Οι μεγάλοι κεντρικοί τραπεζίτες που έδωσαν το «παρών» στο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα ουσιαστικά προετοίμασαν τις αγορές για μια παρατεταμένη περιοριστική νομισματική πολιτική, παρά και το ρίσκο που ελλοχεύει για την πορεία των οικονομιών.

Ο Τζερόμ Πάουελ της Fed μίλησε για πολλαπλές αυξήσεις ακόμη και πιθανόν και συνεχόμενες αυξήσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει στον ορίζοντα παύση του ανοδικού κύκλου των ευρωεπιτοκίων, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πτώσης του πληθωρισμού και ο Άντριου Μπέιλι της BoE σχολίασε πως η απρόσμενη αντοχή που δείχνει η βρετανική οικονομία διευκολύνει την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να δίνει όλη την προσοχή της στην πάταξη του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός στη Γερμανία, αντί να μειωθεί αυξήθηκε πέραν του αναμενόμενου, επιβεβαιώνοντας την συντήρηση των πιέσεων αυτών που δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να… χαλαρώσει. Ο δείκτης ανέβηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση από το 6,3% τον περασμένο μήνα, σημαίνοντας συναγερμό στο Βερολίνο.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή εκτιμάται πως θα δείξουν νέα υποχώρηση του δείκτη από το 6,1% στο 5,6% για τον Ιούνιο. Αν και στα επίπεδα αυτά θα παραμείνουν ακόμη πολύ μακριά από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Στις αγορές των commodities, τα στοιχεία για την πτώση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων έφεραν μικρά κέρδη στους πετρελαϊκούς δείκτες. Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 0,05% στα 74,07 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κέρδισε 0,09% στα 69,62 δολάρια.

Στον αντίποδα ο χρυσός που έχασε έδαφος στα 1.916 δολάρια την ουγγιά.

Η σεναριολογία για τα επιτόκια ευνόησε το αμερικανικό νόμισμα με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται κατά 0,48% στα 102,99 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0879.

Διαβάστε ακόμα

JP Morgan: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Παραμένει με συστάσεις υπεραπόδοσης

Ο «πολύ κοινωνικός» Νίκος Α. και η σαπουνόπερα, τα θηρία της Αττικής Οδού, η νέα εξαγορά στις ασφάλειες, ο Βακάκης κάνει δίαιτα και ο KEM μπαίνει στη Μαθιός

Τα 7 μέτρα – «ανάσα» που εντάσσονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ