Στάση αναμονής κράτησαν την Τετάρτη οι επενδυτές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιμένοντας την αποψινή ετυμηγορία της Federal Reserve. Άλλωστε, μπορεί οι traders να θεωρούν δεδομένο πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, όμως περιμένουν με αγωνία το σήμα που θα στείλει για τις επόμενες κινήσεις της.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 505 μονάδες (0% μεταβολή) και με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Πάντως, μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας με αρνητικό οδηγό την Kering που έχασε σχεδόν 12% λόγω της αρνητικής προειδοποίησης που εξέδωσε για την πορεία των κερδών της λόγω της απρόσμενης κάμψης στις πωλήσεις της στην Ασία.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε ελαφρά κατά 0,15% που ήταν ωστόσο αρκετό για να καταγράψει νέο υψηλό στις 18.015 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,48% φτάνοντας τις 8.161 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,01% και τις 7.737 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διευρύνθηκε κατά 0,09% στις 34.293 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.752 μονάδες αυξημένος κατά 0,48%.

Το επενδυτικό κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ήταν επιφυλακτικό, καθώς οι αγορές περιμένουν την κατεύθυνση που θα «δείξει» η Federal Reserve.

Άλλωστε, μπορεί οι traders να αναγκάστηκαν να διαγράψουν τα φιλόδοξα προγνωστικά που διατύπωναν στις αρχές της χρονιάς περί έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από το Μάρτιο, όμως δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι η αλλαγή πολιτικής θα έρθει πριν το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου. Αν και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η πορεία του πληθωρισμού, η αποκλιμάκωση του οποίου έχει επιβραδυνθεί, καθιστά λίαν χρήσιμη κάθε επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του συμβουλίου και του ίδιου του Τζερόμ Πάουελ.

Κοινώς αν και οι επενδυτές ελπίζουν πως η Fed θα επιβεβαιώσει απόψε την πρόθεση της να προχωρήσει σταδιακά σε αντιστροφή της πολιτικής της, ανησυχούν επίσης πως θα αναγκαστεί να κρατήσει στάση αναμονής για μεγαλύτερο διάστημα από ότι είχε αρχικά υπολογίσει.

Δεν είναι τυχαίο πως τα προγνωστικά πλέον «βλέπουν» μόλις τρεις περικοπές των επιτοκίων κατά τη φετινή χρονιά από τις έως και τρεις που εκτιμούσαν με την είσοδο του 2024.

Στις αγορές των commodities, οι προσδοκίες για την ετυμηγορία της FOMC λειτούργησαν… πυροσβεστικά για τις πετρελαϊκές τιμές, που σημείωσαν σημαντική πτώση κοντά στο 2%.

Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 1,71% στα 85,90 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WΤΙ έπεσε κατά 2,17% στα 81,66 δολάρια. Αν και στα επίπεδα αυτά παραμένουν σε κάθε περίπτωση σε υψηλά επίπεδα που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μικρή άνοδο σημείωσε και η τιμή του χρυσού που κέρδισε 0,02% στα 2.160 δολάρια την ουγγιά, επηρεασμένο και από τις κινήσεις του δολαρίου.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε έδαφος περιμένοντας την ετυμηγορία της Fed με τον δείκτη δολαρίου να κερδίζει 0,50% στο 103,95 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,086 με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διολισθαίνει κατά περίπου 0,046%.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί «κλείνει» το trade υπέρ των αμερικανικών μετοχών έναντι της Ευρώπης (γραφήματα)

Χατζηδάκης στο Reuters: Έως το τέλος του έτους η αποεπένδυση στις τράπεζες

Εφορία: Στον αέρα το «ΜyΑΑdeapp» που θα φέρει Taxis… στο κινητό!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ