Σε αρνητικό έδαφος κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η καθοδική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλει στην άμβλυνση των ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή των συμβολαίων WTI στις ΗΠΑ υποχωρεί κατά 2,5% και διαμορφώνονται στα 105,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent στην Ευρώπη σημειώνει πτώση κατά 2,3% και καθορίζεται στα 110,5 δολάρια ανά βαρέλι.

Χθες, η Παγκόσμια Τράπεζα έσπευσε να υποβαθμίσει στο 3,2% τον στόχο για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 (από 4,1% προηγουμένως), κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί λιγότερο πετρέλαιο από ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί, εξαιτίας τόσο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου όσο και των lockdowns στην Κίνα. 

Στη σημερινή πτώση συμβάλλει και η ενίσχυση του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού» να καθίστανται λιγότερο θελκτικά για τους κατόχους ξένων νομισμάτων. 

Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης παραμένουν επί τάπητος. Η ζήτηση για καύσιμα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσε να ξεκινήσει να αυξάνεται εκ νέου, ενόσω ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες ετοιμάζονται να θέσουν σε επαναλειτουργία τα εργοστάσια στη Σαγκάη. 

Ταυτόχρονα, η απειλή ευρωπαϊκού μπλόκο στο ρωσικό αέριο, ως αντίποινα στην εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχετικό σχέδιο στα συρτάρια της Ε.Ε. 

Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια αγορά αναμένεται να στερηθεί περίπου 3 εκατ. βαρελιών ρωσικού πετρελαίου ημερησίως, ως αποτέλεσμα των ενεργειακών κυρώσεων διάφορων χωρών αλλά και του άτυπου εμπάργκο των ενεργειακών κολοσσών εις βάρος της Ρωσίας. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΟPEC+, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό καρτέλ του κόσμου, έσπευσε να επιβεβαιώσει τη διεύρυνση του ελλείμματος παραγωγής, κάτι που διατηρεί το ανοδικό σπιράλ στην τιμή του πετρελαίου.  

Διαβάστε επίσης:

Η «φαεινή ιδέα» του υπουργού, η ταραχή στην Εθνική Τράπεζα και οι μνηστήρες του ΟΛΘ

«Γολγοθάς» οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια στις υπεκμισθώσεις

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά