(last update 13.40) Μικρή άνοδο εμφανίζει την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να αντιδράσει, αφήνοντας «πίσω» τη χθεσινή διόρθωση (άνω του 1%). Οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Κίνα, όπου υπάρχουν προσδοκίες για σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον εστιάζει και στο Λονδίνο, όπου συνεχίζεται το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει επιφυλακτική αύξηση κατά 0,43% και διαμορφώνεται στις 910,98 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (907,06 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 909,70 έως 912,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 19 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να αντιδράσει και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο +0,77% και τις 652 μονάδες. Η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται στο +1,3% και το 1,08 ευρώ, στον απόηχο της επιτυχημένης εξόδου στις αγορές ομολόγων. Κατά 1,2% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,03 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,75 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινείται αντίρροπα στο -0,6% και το 1,42 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +1,22% 1,0345 ευρώ 
  • Eurobank +1,35% 1,0875 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,21% 3,758 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,59% 1,42 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,62% και 2.219 μονάδες), η μετοχή των ΕΛΠΕ σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο στο +2% και τα 7 ευρώ, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να αναρριχάται στο +2,4% και τη μετοχή του ΟΠΑΠ να έπεται στο +1,4%. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Σαράντης, ΔΕΗ και Jumbo κερδίζουν κατά τουλάχιστον 0,8%. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις έως 0,5% ασκούνται στις μετοχές των Lamda Development – Quest Συμμετοχών, με τη μετοχή της Aegean να χάνει περίπου 1%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,03% και 1.383 μονάδες), η μετοχή της Ικτίνος ξεχωρίζει θετικά στο +2,1% και το 0,52 ευρώ, ενώ η μετοχή της Autohellas περιορίζεται στο -0,7% και τα 11,4 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 38 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

«Ανάσα» από την Κίνα 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στην Κίνα, όπου υπάρχουν πληροφορίες για σταδιακή άρση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19, μετά την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών και τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Εφόσον, πράγματι, επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, αυτό θα ωφελήσει και την οικονομία, η οποία θα δει τη βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα επιτέλους να ομαλοποιείται. 

Πάντως, στα κινεζικά χρηματιστήρια επικρατεί ενθουσιασμός, με τον γενικό δείκτη Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να εκτινάσσεται άνω του 5%. Στην αγορά της Σαγκάη, δε, ο βασικός δείκτης αυξήθηκε κατά περίπου 2,5%. Θετικά πρόσημα παρατηρούνται και στην Ευρώπη, ενώ ανοδικό προμηνύεται το άνοιγμα στη Wall Street.  

Πέραν της Κίνας, η προσοχή εστιάζει και στο Λονδίνο, όπου το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Το «μενού» περιλαμβάνει δεκάδες κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ ελληνικών εισηγμένων και ξένων επενδυτών. Κι όλα αυτά στη «σκιά» των όσων δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος τόσο για την επενδυτική βαθμίδα, όσο και για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. 

Ας μην ξεχνάμε, παράλληλα, ότι την Τετάρτη θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την Τέρνα Ενεργειακή να προστίθεται στον Greece Standard. Εκεί, δηλαδή, όπου ήδη βρίσκονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ. 

Την ίδια στιγμή, τα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα παρέχουν στηρίγματα στην αγορά, ενώ επιπλέον ώθηση προσφέρουν οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, με την αμερικανική Federal Reserve -σημείο αναφοράς για τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς- να προαναγγέλλει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών παρεμβάσεων.      

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,15% και τις 438 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,69% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,06% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν μικρή άνοδο έως 50 μονάδες.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίουοι τιμές προσπαθούν να «ξεκολλήσουν» από το χαμηλότερο σημείο του 2022, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξελίξεις στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +2,1% και τα 78,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +2,5% και τα 85,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,81% και τα 1.769 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο και ο «σοφός γέρων», η Motor Oil παίρνει ΑΠΕ, η HIG τον Βεϊνόγλου και… ο Σπύρος τη Λίνα!

Επένδυσες στο bitcoin; Έχασες! (πίνακες + γραφήματα + χάρτης)

10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά για τις κρύες γιορτινές νύχτες