Τα μεικτά πρόσημα κυριάρχησαν στις ασιατικές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1,73% ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε κατά 1,42%.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 με άνοδο 1,90%, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης  Kospi κέρδισε 1,16%.

Πτωτική η εικόνα στους δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας. Ο  Shanghai composite με απώλειες 0,07%, ενώ νωρίτερα ο Shenzhen composite έχανε 0,37% και ο Shenzhen component 0,38%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng με πτώση 0,51%, διευρύνοντας τις απώλειες άνω του 5% που σημείωσε την Παρασκευή.

Η πτώση σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για τη εφαρμογή νέου νόμου εθνικής ασφαλείας που θα του επιτρέπει να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ. Ήδη το Σαββατοκύριακο ξέσπασε νέος γύρος διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας και κατά της κίνησης της Κίνας.

Στο μεταξύ, επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί την Κίνα ότι απέκρυψε την έκταση του προβλήματος που συνιστούσε ο κορωνοϊός στην αρχή εκδήλωσης της πανδημίας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου να ασκεί εξουσία σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, υπερβαίνοντας τον ρόλο της αυτόνομης τοπικής κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει έντονους φόβους ότι προετοιμάζεται σκληρή καταστολή και περιορισμός της ελευθερίας του λόγου στην αυτόνομη αυτή κινεζική πόλη – κράτος.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, τόνισε την Κυριακή ότι η Κίνα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ εάν τελικώς το νομοσχέδιο εγκριθεί, ενώ προειδοποίησε ότι η έγκρισή του θα σημάνει διαφυγή κεφαλαίων και στελεχών και το τέλος του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, την ίδια ημέρα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να έχουν την προσδοκία ότι θα αναγκάσουν την Κίνα να αλλάξει και προειδοποίησε ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι εξωθούν τις διμερείς σχέσεις στο χείλος «ενός Ψυχρού Πολέμου».

«Αυτό είναι επικίνδυνο και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.