Μόδα ήταν και… πέρασε. Ο λόγος για τα NFTs, δηλαδή τα Non Fungible Tokens, τα οποία πριν μερικούς μήνες βρίσκονταν στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών. Ωστόσο, από τότε έχουν αλλάξει πολλά (προς το χειρότερο). 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ιστορικός πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και ο φόβος για ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα η διάθεση των επενδυτών για αγορές υψηλού ρίσκου assets να έχει σχεδόν μηδενιστεί. 

Κι ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους αυτής της εξέλιξης είναι τα NFTs. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος των Non Fungible Tokens έχει καταβαραθρωθεί κατά 97% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου 2022. 

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο διακινήθηκαν μόλις 466 εκατ. δολάρια, ενώ στις αρχές του έτους ο αντίστοιχος μηνιαίος τζίρος ξεπερνούσε τα 17 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της Dune Analytics.  

  

Φυσικά, η εν λόγω τάση εντάσσεται στην ευρύτερη καθίζηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, τα οποία έχουν χάσει, σε όρους κεφαλαιοποίησης, περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ως απόρροια της γενικευμένης ανησυχίας για τις υψηλού ρίσκου επενδύσεις.  

Ας σημειωθεί ότι τα NFTs αποτελούν διαπραγματεύσιμες μονάδες δεδομένων, οι οποίες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου (συνήθως κάποιο έργο τέχνης). Οι εν λόγω πληροφορίες είναι αποθηκευμένες σε κάποιο blockchain και είναι προσβάσιμες μόνο στον ιδιοκτήτη του NFT.  

Κάθε token, επομένως, αντιστοιχεί σ’ ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο είναι ταυτόχρονα και ψηφιακό. Αποτέλεσμα είναι τα NFTs να χρησιμοποιούνται ως απόδειξη κατοχής για τον ιδιοκτήτη, αλλά και ως μέσο συναλλαγών στον ψηφιακό κόσμο.  

Διαβάστε επίσης

Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς 

Στην Ελλάδα ο CEO της Jet2 – Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2023 με 1,3 εκατ. θέσεις

Οι καλύτερες αεροπορικές για το 2022 – Τι ψήφισαν οι ταξιδιώτες