Η Tράπεζα Πειραιώς παρουσίασε χθες στην επενδυτική κοινότητα τους βελτιωμένους στόχους της για το 2023 και οι οποίοι δείχνουν θετικοί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia Ventures και της Morgan Stanley.

H Axia από την πλευρά θεωρεί φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς τους στόχους και βλέπει θετικά το ότι η διοίκηση και διατηρεί τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή με περιθώριο ανόδου 34%, ενώ η Morgan Stanley συστήνει στους overweight και τιμή στόχο στα 2,24 ευρώ.

«Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς για το 2023 είναι 10% πάνω από τις εκτιμήσεις μας, υποστηρίζοντας την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να επωφεληθούν από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς και τη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα», εξηγεί η Morgan Stanley. «Το guidance που παρείχε η διοίκηση, το οποίο το συγκρίνουμε με τις δικές μας προβλέψεις είναι 10% πιο πάνω από τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή του 2023. Ο στόχος της διοίκησης για αύξηση των δανείων κατά €1,7 δισ. είναι υψηλότερος και είναι ενθαρρυντικό ότι ο δείκτης επαναλαμβανόμενου κόστους προς τα βασικά έσοδα θα είναι μικρότερος του 42% ως αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών», αναφέρει η MS.

Για την εγχώρια χρηματιστηριακή, το αποκορύφωμα της επικαιροποίησης ήταν το υψηλότερο από το αναμενόμενο καθαρό έσοδο από τόκους (NIΙ), το οποίο εκτιμάται σε 1,55-1,6 δισ. ευρώ, +8% πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αυτό οφείλεται στην απόδοση του 5% της εξυπηρετούμενης έκθεσης, η οποία αντισταθμίζεται από τα υψηλότερα beta καταθέσεων (οι προθεσμιακές καταθέσεις θα διπλασιαστούν, με ποσοστό μετακύλισης 50%). Κατά την άποψη της Axia, το πρώτο φαίνεται φιλόδοξο, αλλά το δεύτερο συντηρητικό.

Οι βασικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν: (1) χαμηλότερο από το αναμενόμενο υποκείμενο κόστος (-2% σε ετήσια βάση), (2) επέκταση των χορηγήσεων κατά 1,7 δισ. ευρώ και (3) συντηρητικό κόστος κινδύνου 120 μ.β., καθώς η διοίκηση υιοθετεί μια προσεκτική άποψη έναντι των μη επισφαλών ανοιγμάτων.

Η Axia εκτιμά ότι έρχονται αναβαθμίσεις από τους αναλυτές και αυτό θα πρέπει να στηρίξει την τιμή της μετοχής παρά τις ισχυρές επιδόσεις από την αρχή του έτους, καθώς αναμένει αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή έως και 10%. Η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε χαμηλό δείκτη 0,36 φορές σε σχέση με τις άλλες τράπεζες ενώ η ανακοίνωση της πώλησης του των μετοχών του ΤΧΣ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη για φέτος, ενισχύοντας την ελεύθερη διασπορά των μετοχών της τράπεζας και αυξάνοντας την πιθανότητα ένταξης της στον δείκτη MSCI Greece Standard.

Διαβάστε ακόμη

NBG Securities: Ποιες μετοχές επιλέγει για το χαρτοφυλάκιο του 2023 (πίνακας)

Γκαουτάμ Αντάνι: Εκτός του top 10 των πλουσιότερων στον κόσμο

Ελλάκτωρ: Έως τις 31 Μαρτίου οι αποκλειστικές συζητήσεις για την ΑΚΤΩΡ – Καμία απόφαση για τις ΑΠΕ