Έως τις 31 Μαρτίου του 2023 θα διαρκέσει η περίοδος αποκλειστικότητας για τη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της ΑΚΤΩΡ στον Δημήτρη Κούτρα (Adamas) και την κυπριακή Wade Adams.

Όπως έγινε γνωστό, μέσω επίσημης ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Ελλάκτωρ έχει γίνει αποδέκτης κοινής προσφοράς, η οποία αφορά το 100% των μετοχών του κατασκευαστικού βραχίονα.  

Στην επίμαχη ανακοίνωση, η εταιρεία αναφέρεται και στα σενάρια πώλησης του 25% του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (το υπόλοιπο 75% ανήκει στη Motor Oil), αναφέροντας ότι εξετάζει διαρκώς τις επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. 

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει λάβει κάποια απόφαση.  

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ   

Σε απάντηση του από 30.01.2023 ερωτήματος του ΧΑ, η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (εφεξής η «Εταιρεία»), ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι έγινε αποδέκτης κοινής προσφοράς (η «Προσφορά») των εταιρειών WADE ADAMS HELLAS SMSA και ADAMAS  GROUP LIMITED («WA & AD») για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην θυγατρική της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» με τις οποίες ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. 

 Η Προσφορά υπόκειται στους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις για συναλλαγές αυτού του είδους (συμφωνία επί των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, παροχής εγγυήσεων  υπό όρους αμοιβαία αποδεκτούς και τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο και την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας). 

Επισημαίνεται περαιτέρω, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να παραχωρήσει στην WA&AD  περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 31.03.2023. 

Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής, η Εταιρεία θα προβεί σε πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος και των όρων της συναλλαγής. 

Ως προς τα σχετικά δημοσιεύματα για την πώληση του 25% του κλάδου ΑΠΕ (η «Συμμετοχή»), η Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Η Εταιρεία διευκρινίζει ωστόσο, ότι δεν έχει λάβει οιαδήποτε σχετική απόφαση. 

Ποιος είναι ο Κύπρος Τσέντας

Η Wade Adams αποτελεί τη μετεξέλιξη του ομίλου Union Transporting and Contracting Company (UTCC & UTCC-Wade Adams) που ιδρύθηκε το 1976, ως μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Ντουμπάι. Το αφεντικό της εταιρείας, o Κύπρος Τσέντας, εργάστηκε από το 1975 ως πολιτικός μηχανικός στην Κύπρο, στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναπτύσσοντας μάλιστα στενή συνεργασία με την άλλη κορυφαία -επί πολλές δεκαετίες- Κυπριακή J&P Overseas (μητρική της ελληνικής AVAX), η οποία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης πριν από τέσσερα χρόνια.

Το 1985 αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Ζάμπια, στην Νότια Αφρική αποδεχόμενος πρόταση για διευθυντική θέση από την Wade Adams στην οποία έμεινε μέχρι και το 1995 και με έδρα τη Λουσάκα και αργότερα το Γιοχάνεσπουργκ κατάφερε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε 11 χώρες της Αφρικής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πορεία προς την κορυφή γίνεται βήμα- βήμα. Η ανάπτυξη της εταιρείας σε νέους τομείς και η εξασφάλιση σημαντικών έργων θα βοηθήσουν την ανέλιξή του στις υψηλότερες βαθμίδες αλλά και στο τιμόνι της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια.

Από τότε μέχρι σήμερα, η κυπριακή εταιρεία με το μεγάλο εκτόπισμα στην Μέση Ανατολή,  έχει αναπτύξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων μεγάλης κλίμακας στα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Ομάν και το Κατάρ μέσα από εννέα εταιρείες και υποκαταστήματα στις χώρες του Περσικού κόλπου, την Κύπρο, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Ελάχιστα όμως στοιχεία είναι διαθέσιμα για τα οικονομικά της επιχείρησης. Σύμφωνα με έκθεση του 2018, η Wade Adams απασχολούσε συνολικά 13.800 εργαζόμενους (11.000 αναφέρει η ιστοσελίδα της), με κύκλο εργασιών 564 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη 22 εκ. ευρώ με φθίνουσα πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Wade Adams είναι μια εταιρεία ανάπτυξης έργων με διεθνή εμπειρία και με εξειδικευμένη γνώση στο σχεδιασμό, την μελέτη και την κατασκευή αλλά και στην εμπορία πετρελαίου. Στο πλήθος έργων που έχει εκτελέσει τα τελευταία 46 χρόνια ξεχωρίζουν  υποδομές αεροδρομίων, φραγμάτων, δρόμων και γεφυρών,  οικιστικά πρότζεκτ και δίκτυα κοινής ωφέλειας. Μερικοί από τους πελάτες της Wade Adams είναι το λιμάνι του Άμπου Ντάμπι, η Qatar Petroleum, το διεθνές αεροδρόμιο Σάρζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι δήμοι του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι κ.α.

Διαβάστε επίσης

Η «κυβέρνηση λεκές» και τα… δύο γεύματα, η μάχη του Μαρκόπουλου, ο Μεγάλου, τα stress test και ο Γκραμένια

Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 εκατ. στην Ηρώδου Αττικού για €100.000 (pics)

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα