Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν την ανάκαμψή τους τον Μάιο, με τον Morningstar Europe Index να ενισχύεται 3% μετά από άνοδο 5,5% τον Απρίλιο. Παρά τα κέρδη σε όλες τις αγορές, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά χώρα.
Η ολλανδική αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο (+8,8%), χάρη στην αύξηση 13,3% της ASML Holding, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του Morningstar Netherlands Index. Στον αντίποδα, η νορβηγική αγορά περιορίστηκε σε κέρδη 0,1%, επηρεασμένη από πτώση 7,8% της Equinor σε ευρώ.

Η ανάκαμψη μείωσε ελαφρά την ελκυστικότητα των αποτιμήσεων στο τέλος Μαΐου σε σχέση με τον Απρίλιο. Μία αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο λόγος τιμής προς δίκαιη αξία του Morningstar UK Index υποχώρησε από 0,98 σε 0,92. Η πτώση οφείλεται εν μέρει στην αναθεώρηση της δίκαιης αξίας της HSBC από 1.310 σε 1.490 GBX, αλλά και στην πτώση της Shell (-5,4%) και της BP (-9,6%). Οι τιμές προς δίκαιη αξία διαμορφώθηκαν ως εξής: Shell 0,87 και BP 0,98.
Σημειώνεται ότι η δίκαιη αξία (fair value) μιας μετοχής ή ενός χρηματοοικονομικού προϊόντος είναι η εκτίμηση της πραγματικής ή «σωστής» αξίας του, όπως την υπολογίζουν αναλυτές, βασισμένη σε οικονομικά στοιχεία, προοπτικές κερδοφορίας, μερίσματα, ταμειακές ροές και συνθήκες αγοράς.
Στην πράξη δηλαδή αν η τιμή της μετοχής είναι πιο χαμηλή από τη δίκαιη αξία, θεωρείται υποτιμημένη και μπορεί να θεωρηθεί καλή ευκαιρία αγοράς. Αν η τιμή είναι πιο υψηλή από τη δίκαιη αξία, θεωρείται υπερτιμημένη, και ενδεχομένως πιο επικίνδυνη για αγορά.

Η γερμανική αγορά παραμένει η πιο υποτιμημένη στην Ευρώπη με λόγο τιμής προς δίκαιη αξία 0,88. Αν και η Siemens διαπραγματεύεται με 12% premium, η σημαντική έκπτωση της SAP (-41%) αντισταθμίζει το πλεονέκτημα.
Στις ΗΠΑ, ο Morningstar US Market Index ανέβηκε 5,7% σε ευρώ, έναντι 3,0% για την Ευρώπη, με την αναλογία τιμής/δίκαιης αξίας να παραμένει συγκρίσιμη.
Ο λόγος Τιμής/Δίκαιης Αξίας μετρά αν μια μετοχή είναι φθηνή ή ακριβή συγκρίνοντας την τιμή με την εκτίμηση δίκαιης αξίας.
Αξιοσημείωτες αναθεωρήσεις δίκαιης αξίας τον Μάιο περιλαμβάνουν οι: Nvidia από $260 σε $280, Eli Lilly από $870 σε $890 και AMD από $300 σε $450. Στην Ευρώπη, η Siemens ανέβασε την εκτίμηση από €225 σε €240 ανά μετοχή και η Banco Santander από €7,30 σε €8,00.
Ανάμεσα στους κλάδους, οι βασικές πρώτες ύλες είναι ο μοναδικός υπερτιμημένος (+4,8%), κυρίως λόγω της Rio Tinto (1,23) και Anglo American (1,81). Ο κλάδος της τεχνολογίας ενισχύθηκε περισσότερο σε αποτιμήσεις τον Μάιο (λόγος τιμής/δίκαιης αξίας από 0,90 σε 1,00), με την ASML από 1,02 σε 1,15 και τη SAP από 0,55 σε 0,59. Ο πιο φθηνός κλάδος παραμένουν τα κυκλικά καταναλωτικά αγαθά (0,85), αν και ανέβηκε 6,8% τον τελευταίο μήνα, χάρη στην LVMH (discount άνω του 20%).
Διαβάστε ακόμη
Ενέργεια: Η δύσκολη επιστροφή στην κανονικότητα μετά το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.