Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο, στον απόηχο των υψηλών ρεκόρ για τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite. Οι ιαπωνικοί δείκτες Nikkei και Topix σημείωσαν νέα υψηλά.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 2,36% στις 41.745,64 μονάδες, σημειώνοντας νέο υψηλό, ενώ ο ευρείας κλίμακας Topix ενισχύθηκε κατά  1,34% και σημείωσε νέα υψηλά στις 2.906 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,23%, καθώς οι μετοχές της Samsung Electronics κέρδισαν 0,11%, παρά το ότι το μεγαλύτερο συνδικάτο της εταιρείας συνέχισε την τριήμερη απεργία του, καθώς επιδιώκει καλύτερες αμοιβές. Από την άλλη πλευρά, η Hyundai κατέληξε σε προσωρινή μισθολογική συμφωνία με το εργατικό της συνδικάτο, αποτρέποντας την απεργία. Οι μετοχές της Hyundai διολίσθησαν κατά 3,53%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,1%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,68%.

Στο μεταξύ, ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων BYD πρόκειται να επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Τουρκία για να ανοίξει εργοστάσιο με ετήσια δυναμικότητα 150.000 οχημάτων, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας Μεχμέτ Φατίχ Καζίρ.

«Η εγκατάσταση, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του 2026, θα απασχολεί άμεσα έως και 5.000 άτομα», δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αυξήσει τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,83%, ωστόσο το καταναλωτικό κλίμα της χώρας για τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 1,1% έναντι αύξησης 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία ανέβηκε κατά 6 μονάδες στο +4, σύμφωνα με την National Australia Bank.

«Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε σχετικά απότομα κατά τη διάρκεια του μήνα και τώρα έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές του 2023», δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών της NAB στην Αυστραλία,  Γκάρεθ Σπενς

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στην επικείμενη ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ την Πέμπτη για ενδείξεις σχετικά με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας την Τετάρτη θα δώσουν πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Στη Wall Street χθες, ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν σε υψηλά ρεκόρ. Τα κέρδη ορισμένων μεγάλων χρηματοπιστωτικών κολοσσών και καταναλωτικών εταιρειών βρίσκονται επίσης υπό παρακολούθηση από τους traders αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη 

Airbnb: Αφήνουν «φέσια» 3.500 ευρώ για… τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό

Οικογένεια Βάρδη: Στο σφυρί το «κτήμα» των 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά (pics)

Μetlen: Με το ένα πόδι στο LSE και με τα δύο σε εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ